Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 43 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 ] Volgende

Linnenblekerij

Karel Suykensstraat 47, Bornem (Antwerpen)

Naar verluidt voorheen linnenblekerij, naderhand hoeve, opklimmend tot 1790 volgens bewoonster-eigenares.

Blekerij met directeurswoning

Dampoortstraat 146-148, Brugge (West-Vlaanderen)

Dampoortstraat nrs. 146-148. Voormalige blekerij met directeurswoning van 1904, ontworpen door architect E. Vincke (Brugge). Voordien werd deze laaggelegen strook wellicht reeds als blekerijgrond gebruikt, op de Poppkaart (1842) staan op die plaats enkele gebouwen. Het atelier ligt achter de huizenrij nrs. 122-144, de alleenstaande directeurswoning paalt aan het Zuidervaartje. Heden in ge

Bedrijfsgebouwen van blekerijmeers

Langerei 79-81, 80, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalige bedrijfsgebouwen van blekerijmeers, herbestemd als woningen van vier of drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Hoeve Stuyvenberghe

Peterseliestraat 102, Brugge (West-Vlaanderen)

Nr. 102. Eertijds z.g. hoeve "<italic>Stuyvenberghe</italic>". Eerste vermelding van hoeve in 1353. In XIX-XX in gebruik als blekerij van A. Bekemans-Leys. Thans woning met ommuurde voortuin voorzien van steunberen. Twee breedhuizen met n // straat gevat tussen twee puntgevels. Resp. XIX-pand en aan de tuinzijde een XVII- pand i.l.v. XIX met één bouwl. verhoogd. L.g. vermoedelijk deel uitm

Katoenweverij

Weststraat 129, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Voormalige katoenweverij, opgericht in 1884 door de Gentse industrieel J.J. Dierman. Bouw van eerste fabriek, naast het station, in 1885.

Textielverdelingsbedrijf Alsberge-Van Oost (A.V.O.)

Drongensesteenweg zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Blekerij opgericht op de Assels aan de oude Leiearm op de grens met Gent en omgracht door een beek, door August Van Oost en Joseph Alsberge in 1879.

Geen afbeelding beschikbaar

Katoenfabriek De Smet

Griendeplein zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het eerste bedrijf, de katoendrukkerij van François De Smet, werd opgericht in 1799. Reeds uitbreidingen in 1803, 1804, 1810 en in 1811 oprichting van een katoenspinnerij zogenaamd "La Louisiane" met mechanieken geleverd door L. Bauwens.

Vynckiersite

Nieuwevaart 51, Gent (Oost-Vlaanderen)

Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.

Rij arbeiderswoningen

Suikerijsteeg 2-12, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rij arbeiderswoningen, gelegen langs de rechterzijde van de Sijkerijsteeg.

Sint-Bernardsabdij

Sint-Bernardusabdij 1-5, Hemiksem (Antwerpen)

Rechthoekig abdijcomplex uit de 17de tot de 20ste eeuw omringd door voormalige militaire gebouwen uit de 19de tot de 20ste eeuw, gelegen binnen uitgestrekt ommuurd terrein.

Veevoederbedrijf Vanden Avenne

Zuidkaai 13, Izegem (West-Vlaanderen)

Nr. 12-13/ Vaartstraat. Voormalige "Mechanische weverij Jules Van Wtberghe", opgericht in 1860 (cf. briefhoofd) en sinds 1891 gevestigd aan de Zuidkaai, na aankoop van de stoomlijnwaadfabriek "Societeit Lefebvre d' Ooghe en Cie", hier gevestigd sinds 1865. Vanaf 1940 worden de gebouwen ingenomen door het "Veevoederbedrijf Vanden Avenne". De fabriek wordt herhaaldelijk uitgebreid en verbouwd: 187

Geen afbeelding beschikbaar

Hotel Meysseyne

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)

Het hotel Meysseyne, gelegen langs de Groeningestraat te Kortrijk, is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis met twee 18de-eeuwse tuinvleugels. In hetzelfde besluit werden de bijhorende stadstuin en het prieel beschermd als monument. Het herenhuis behoort ook tot de stadsgezicht beschermde Groeningestraat met begijnhofpark.

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, l8de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.

N.V. Blanchisserie de Courtrai

Meensesteenweg 85, Kortrijk (West-Vlaanderen)

"N.V. Blanchisserie de Courtrai", blekerij van lijnwaad en katoen, vanaf 1920 gevestigd te Kortrijk in nieuw gebouwencomplex opgericht op de terreinen van de oude openluchtblekerij Vercruysse-De Pantin.

Domein Isengrim

Wolvendreef 63, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Wolvendreef nr. 63. Z.g. domein "Isengrim". Vóór 1780 tot na 1807 blekerij van familie Condé, cf. enkele behouden sloten. Een dreef leidt naar het woonhuis met jaarankers 1799, vergroot in 1919. Bergplaatsen met ovenhuis verbouwd binnenin. Combinatie van Franse tuin, bos en weiland. DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 120-125.

Woonhuis Goed Groenendael en muurfragmenten

Janseniusstraat 4-6 (Leuven)

Woonhuis Goed Groenendael met muurfragmenten, een voormalige blekerij te Leuven, is beschermd als monument.

Blekerij Goed Groenendael

Janseniusstraat 4-6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Voormalig Goed Groenendael, dat reeds vermeld werd in 1530 en toen toebehoorde aan de bakkersgilde van de stad.

Textielfabriek Isabey

Grote Kaai 21, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Voormalige textielfabriek N.V. Isabey met weverij, blekerij en ververij, ontruimd sinds 1936 en gelegen langs een onverharde dreef, op oude loop van de Durme volgend. Volledig verbouwde straatvleugel van één bouwlaag onder zaagdaken op gietijzeren zuiltjes uit laatste kwart 19de eeuw.

Turnhouts vennengebied

Merksplas (Merksplas), Turnhout (Turnhout)

Deze ankerplaats vertegenwoordigt een mooi voorbeeld van een voor de Noorderkempen typisch compartimentenlandschap met een afwisseling van bos en weiland. Opvallend in het geheel zijn de vencomplexen die als het ware ‘gaten’ in het landschap vormen en op deze manier zorgen voor extra openheid en mooie zichten. De landschappelijk gevarieerde structuur, die wordt versterkt door een paar lichte verhevenheden in het verder vlakke landschap, zorgt voor een esthetisch waardevol geheel. Verspreid voorkomend bouwkundig erfgoed, waaronder de garenblekerij ‘Boones Blijk’ en bijhorende kapel, de overblijfselen van blekerij Borghs en de Engelandhoeve dragen bij tot de historische waarde van deze ankerplaats.

Neoclassicistisch herenhuis

Prins Albertlaan 70, Oostende (West-Vlaanderen)

* Prins Albertlaan nr. 70. Half vrijstaande herenwoning gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.Ter hoogte van de brug over het kanaal beeldbepalende statige woning, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. De woning wordt opgetrokken in 1861, en in 1878 voorzien van talrijke nieuwe bedrijfsgebouwen op

Je zoekopdracht leverde 43 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 ] Volgende