Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 43 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 ] Volgende

Bedrijfsgebouwen van blekerijmeers

Langerei 79-81, 80, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalige bedrijfsgebouwen van blekerijmeers, herbestemd als woningen van vier of drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Blauwververij en blekerij Moerman

Middenstraat 18, Roeselare (West-Vlaanderen)

Z.nr. Hoek/ Middenstraat. Voormalige blauwververij en blekerij Moerman. Het gebouw dateert van na W.O. I (1929). De begane grond is heden verbouwd tot jongerencafé; naar verluidt zou op de bovenverd. nog de houten droogvloer zijn behouden. Gebouw op rechth. plattegrond met twee bouwl. onder pannen schilddak (n straat) ; vier + vijf trav. Laatste trav. aan Middenstraat met poort en laadvenster ond

Blekerij

Oude Beestenmarkt 16, Veurne (West-Vlaanderen)

Nr. 16. Gedeelte van voormalige blekerij, thans arbeiderswoning. Enkelhuis van drie trav. en anderhalve bouwl. Onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, uit XIXb. Witgekalkte bakstenen lijstgevel op grijsbeschilderde plint. Rechth. muuropeningen op begane grond. .il-de-b.ufs in vlakke omlijsting op halve verd. Lagere r.bijbouw met spoor van korfboogvormige koetspoort thans onder

Blekerij

Brugstraat 60, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Voormalige blekerij van "Tissage Mécanique - J. Verdonck", thans privé-woning.

Blekerij Borghs

Klein Engeland 38, Turnhout (Antwerpen)

Overblijfsel van deels omheind domein van voormalige blekerij Borghs, gesticht in 1826.

Blekerij De Rycke

Keukeldam 55, Waregem (West-Vlaanderen)

Bestaande uit een woonhuis, looghuis en stallingen en zeker opklimmend tot het midden van de 18de eeuw, zie weergave op historische kaarten.

Blekerij Goed Groenendael

Janseniusstraat 4-6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Voormalig Goed Groenendael, dat reeds vermeld werd in 1530 en toen toebehoorde aan de bakkersgilde van de stad.

Blekerij Hendrickx

Broekzijde 34, Turnhout (Antwerpen)

Enig overgebleven exemplaar van een reeks garen- en linnenblekerijen, ingeplant langsheen de Aa.

Blekerij met directeurswoning

Dampoortstraat 146-148, Brugge (West-Vlaanderen)

Dampoortstraat nrs. 146-148. Voormalige blekerij met directeurswoning van 1904, ontworpen door architect E. Vincke (Brugge). Voordien werd deze laaggelegen strook wellicht reeds als blekerijgrond gebruikt, op de Poppkaart (1842) staan op die plaats enkele gebouwen. Het atelier ligt achter de huizenrij nrs. 122-144, de alleenstaande directeurswoning paalt aan het Zuidervaartje. Heden in ge

Blekerij van linnenweverij Rey-Ainé

Wandelingstraat 50, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)

Voormalige "Blekerij" van de linnenweverij Rey-Ainé, bestaande uit een kleine woning met bijhorende vijvers die gestoken werden voor het bleekproces. Het geweven linnen werd hier met water besprenkeld en vervolgens langs de vijvers, in de volksmond "mareputten", te bleken gelegd.

Domein Isengrim

Wolvendreef 63, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Wolvendreef nr. 63. Z.g. domein "Isengrim". Vóór 1780 tot na 1807 blekerij van familie Condé, cf. enkele behouden sloten. Een dreef leidt naar het woonhuis met jaarankers 1799, vergroot in 1919. Bergplaatsen met ovenhuis verbouwd binnenin. Combinatie van Franse tuin, bos en weiland. DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 120-125.

Garenblekerij Boones Blijk

Elzenstraat 2 (Turnhout)

De bescherming als monument betreft de gevels en daken van de voormalige garenblekerij en de schuur.

Garenblekerij Boones Blijk met kapel

Elzenstraat 2, Turnhout (Antwerpen)

Volledig omgracht, driezijdig domein met centraal gelegen blekerijgebouw opgetrokken tussen 1739 en 1757, in de loop van de 19de eeuw in gebruik genomen als woning.

Garenblekerij Boones Blijk met omgeving

Elzenstraat 2, Heizijde (Turnhout)

Dit beschermde landschap omvat de garenblekerij, ingeplant op een volledig omgracht, driezijdig domein, waarop zich ook een schuur, kapel en vijver bevinden.

Herberg, blekerij en garenwasserij 't Liverkin

Ricksteenweg 4, Wingene (West-Vlaanderen)

Voormalige herberg, blekerij en garenwasserij zogenaamd "’t Liverkin" in kern opklimmend tot de 18de eeuw.

Hoeve Stuyvenberghe

Peterseliestraat 102, Brugge (West-Vlaanderen)

Nr. 102. Eertijds z.g. hoeve "<italic>Stuyvenberghe</italic>". Eerste vermelding van hoeve in 1353. In XIX-XX in gebruik als blekerij van A. Bekemans-Leys. Thans woning met ommuurde voortuin voorzien van steunberen. Twee breedhuizen met n // straat gevat tussen twee puntgevels. Resp. XIX-pand en aan de tuinzijde een XVII- pand i.l.v. XIX met één bouwl. verhoogd. L.g. vermoedelijk deel uitm

Geen afbeelding beschikbaar

Hotel Meysseyne

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)

Het hotel Meysseyne, gelegen langs de Groeningestraat te Kortrijk, is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis met twee 18de-eeuwse tuinvleugels. In hetzelfde besluit werden de bijhorende stadstuin en het prieel beschermd als monument. Het herenhuis behoort ook tot de stadsgezicht beschermde Groeningestraat met begijnhofpark.

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, l8de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteel Bleyckhof

Schildesteenweg 94 (Ranst)

Het kasteel Bleyckhof is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Katoenfabriek De Smet

Griendeplein zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het eerste bedrijf, de katoendrukkerij van François De Smet, werd opgericht in 1799. Reeds uitbreidingen in 1803, 1804, 1810 en in 1811 oprichting van een katoenspinnerij zogenaamd "La Louisiane" met mechanieken geleverd door L. Bauwens.

Je zoekopdracht leverde 43 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 ] Volgende