Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

35 resultaten


ID: 13117 | Bouwkundig element

Sint-Bernardsabdij

Sint-Bernardusabdij 1-5 (Hemiksem)
Rechthoekig abdijcomplex uit de 17de tot de 20ste eeuw omringd door voormalige militaire gebouwen uit de 19de tot de 20ste eeuw, gelegen binnen uitgestrekt ommuurd terrein.


ID: 51849 | Bouwkundig element

Veevoederbedrijf Vanden Avenne

Zuidkaai 13 (Izegem)
Ensemble van drie verschillende aaneengesloten bedrijfsgebouwen van variërende hoogte onder verspringende zadeldaken, aansluitend bij het hoekpand (nok parallel aan de Zuidkaai); ze omvatten onder meer de magazijnen en burelen.


ID: 59624 | Bouwkundig element

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.


ID: 60427 | Bouwkundig element

Domein Isengrim

Wolvendreef 65 (Kortrijk)
Domein "Isengrim". Vóór 1780 tot na 1807 blekerij van familie Condé, zie enkele behouden sloten. Een dreef leidt naar het woonhuis met jaarankers 1799, vergroot in 1919. Bergplaatsen met ovenhuis verbouwd binnenin. Combinatie van Franse tuin, bos en weiland.


ID: 42218 | Bouwkundig element

Blekerij Goed Groenendael

Janseniusstraat 4-6 (Leuven)
Het oorspronkelijk L-vormige complex, 1684 gedateerd, bestond uit een straatvleugel van elf traveeën en een vijf traveeën brede dwarsvleugel. Na zware vernielingen in de Tweede Wereldoorlog, werd in 1951 de grotendeels gespaarde straatvleugel gerestaureerd en de dwarsvleugel als ruïne behouden.


ID: 17816 | Bouwkundig element

Textielfabriek Isabey

Grote Kaai 21 (Lokeren)
Voormalige textielfabriek N.V. Isabey met weverij, blekerij en ververij, ontruimd sinds 1936 en gelegen langs een onverharde dreef, op oude loop van de Durme volgend. Volledig verbouwde straatvleugel van één bouwlaag onder zaagdaken op gietijzeren zuiltjes uit laatste kwart 19de eeuw.


ID: 135054 | Landschappelijk geheel

Turnhouts vennengebied

Merksplas (Merksplas), Turnhout (Turnhout)
Deze ankerplaats vertegenwoordigt een mooi voorbeeld van een voor de Noorderkempen typisch compartimentenlandschap met een afwisseling van bos en weiland. Opvallend in het geheel zijn de vencomplexen die als het ware ‘gaten’ in het landschap vormen en op deze manier zorgen voor extra openheid en mooie zichten. De landschappelijk gevarieerde structuur, die wordt versterkt door een paar lichte verhevenheden in het verder vlakke landschap, zorgt voor een esthetisch waardevol geheel. Verspreid voorkomend bouwkundig erfgoed, waaronder de garenblekerij ‘Boones Blijk’ en bijhorende kapel, de overblijfselen van blekerij Borghs en de Engelandhoeve dragen bij tot de historische waarde van deze ankerplaats.


ID: 27174 | Bouwkundig element

Textielfabriek

Gobelinstraat 1-3, 6-10, Jacob Lacopsstraat 2, 18-22 (Oudenaarde)
Textielfabriek van weduwe Prosper Gevaert en zonen. Inplanting van drie blokken opgetrokken tussen 1909 en 1911. Volgens vergunning oudste katoenspinnerij en stoommachine van 1909 en oprichting van een ververij en blekerij in 1911; uitbreiding en vernieuwen van de weverij en ververij in 1922.


ID: 27380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park

Meerspoort 6-10 (Oudenaarde)
Nummer 6: verankerd, bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting; herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld. Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak. Achterliggend park uit het interbellum.


ID: 300124 | Landschappelijk element

Vallei van het Groot Schijn

Bredabaan, Rundvoortstraat, Schildesteenweg (Ranst), Den Heuvel (Schilde)
De vallei van het Groot Schijn wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen en graslanden, doorsneden door dreven. In het noordoosten bevindt zich een oude linnenblekerij, die in 1748 werd opgericht.