Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 34459 | Bouwkundig element

Sint-Jozefinstituut voor mannen

Weststraat 135 (Evergem)
Oprichting in 1882 van het Sint-Jozefinstituut voor mannen, sinds 1884 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Neoromaans getinte bakstenen gebouwen in ruim park met deels behouden omgrachting en ijzeren afsluiting. Achterin gelegen hoofdgebouw in onregelmatige H-vorm met aan de westzijde een lagere dwarsvleugel en kapelvleugel ten oosten. Uitbreidingen in 1950 en 1963. In de tuin, imitatiegrot van Lourdes, naar verluidt daterend van 1875.


ID: 200952 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zwaantje (Evergem)
De kapel zou naar verluidt opgetrokken zijn in 1900-1902 als bedanking voor de behouden terugkeer uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Witgeschilderde bakstenen pijler in neogotische stijl, afgedekt door een zadeldakje met leien en een bekronend ijzeren kruis.


ID: 135118 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.


ID: 39125 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Bakkerstraat (Galmaarden)
Bakstenen kapel beschaduwd door een lindeboom, en afgedekt met een zadeldakje, daterend uit de 19de eeuw.


ID: 39126 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hulstraat (Galmaarden)
Kapel met bakstenen bovenbouw op een vierkante sokkel, afgedekt met een zadeldakje en voorzien van een rondboognis met ijzeren hek, bekroond met een versierde gevelsteen met jaartal 1666.


ID: 39102 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Molenveldbaan (Galmaarden)
Arduinen kapel daterend van 1792 naar het chronogram.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 39124 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Repingestraat (Galmaarden)
Arduinen kapel gelegen bij een beukenbosje en bestaande uit een nis bekroond met een druiplijst en geplaatst op een buikige sokkel met opschrift.


ID: 39100 | Bouwkundig element

Boerenwoning en kapel

Waterschaapstraat 25 (Galmaarden)
Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak op geprofileerde modillons en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tegen de straatgevel leunende arduinen niskapel gedateerd Anno 1768.


ID: 36079 | Bouwkundig element

't Hof te Baaigem

Baaigemstraat 317 (Gavere)
Oudste en belangrijkste nederzetting van Baaigem, vermoedelijk opgericht samen met de ertegenover gelegen kerk als curtis of pachthoeve met grote tiendenschuur. Heden gesloten hoevecomplex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid binnenerf met mestvaalt. Huidig woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen zijaandaken: voorheen jaarankers 1645 in rechter zijpuntgevel.