Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 31854 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Nieuwmolen 1 (Borgloon)
Voormalige graanwatermolen op de Herk, met losstaande dienstgebouwen. Reeds vóór 1300 bevond zich een molen op deze plaats.


ID: 31864 | Bouwkundig element

Sassenbroekmolen

Sassenbroekstraat 7 (Borgloon)
Voormalige watermolen op de Sassenbroekbeek, die ontspringt bij het Manshovenhof en iets verder dan de molen uitmondt in de Herkebeek.


ID: 31901 | Bouwkundig element

Oliemolen op de Herk

St.-Truidersteenweg 251 (Borgloon)
Voormalige oliemolen op de Herk; er zou ook hennep verwerkt zijn. In 1367 vermeldt als gedeeltelijke eigendom van Jan Bolle, heer van Rijkel.


ID: 2082 | Bouwkundig element

Romp van Dievenmolentje

Molenstraat 11 (Bornem)
Het Dievenmolentje of Weertsmolentje is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1846.


ID: 308026 | Bouwkundig element

Molen Wits

Katspoelstraat (Boutersem)
De molen Wits, gebouwd in 1894, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 308025 | Bouwkundig element

Molen Laermans

Molenhoek 10 (Boutersem)
De Molen Laermans is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd circa 1884, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Deze molen werd opgericht als vervanging van een meer oostwaarts gelegen houten standaardmolen.


ID: 135219 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Perlinckbeek

Elst, Zegelsem (Brakel), Sint-Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Sint-Blasius-Boekel (Zwalm)
Dit gebied omvat de bovenloop van de Perlinckbeek tussen Zegelsem en Sint-Blasius-Boekel waar het verval van de beek het grootst is met verschillende zijbeken. De dalbodem kent een sterk wisselende topografie met boog- en een vleugeldalen. De westelijke dalwand ligt voornamelijk onder akker en de meer steile oostelijke onder bos en graslandpercelen die met perceelsrandbegroeiing omzoomd zijn. De loop van het Perlinckbeek is gewijzigd ten gevolge van waterbeheersingswerken door de mens. In de vallei van de Perlinckbeek komen verschillende grote gesloten hoeves voor en de Perlinckmolen die teruggaat tot de 9de eeuw.


ID: 300437 | Landschappelijk geheel

Zwalmvallei tussen Nederbrakel en Nederzwalm

Elst, Michelbeke, Nederbrakel (Brakel), Elene, Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Hundelgem, Munkzwalm, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Roborst, Rozebeke, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
Het gebied ligt ten zuidoosten van de Schelde en behoort tot de Vlaamse Ardennen. Centraal in deze ankerplaats loopt de Zwalm, zijrivier van de Schelde, met haar valleigronden en -wanden. Zijbeken en hun valleien liggen eveneens binnen de afbakening, samen met delen van de kouters en kleinere akkercomplexen die tot hun stroomgebied behoren. De ankerplaats omvat tevens de historische kernen van Nederzwalm, Roborst, Rozebeke, Ruddershove, Velzeke, Elst en Michelbeke.


ID: 135228 | Landschappelijk geheel

Trimpontbos en Hayesbos

Everbeek, Nederbrakel, Opbrakel (Brakel)
Dit gebied situeert zich op in het zuiden van Brakel. De zuidelijke en westelijke grens wordt deels door de gewestgrens gevormd. De bossen liggen op de hellingen van de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen, waarop de bronnen van enkele beken liggen. De valleien van de bovenlopen van de Verrebeek, Dorenbosbeek en Terkleppebeek worden gekenmerkt door graslanden met KLE's, ze vormen een halfopen landschap. De steile zijvalleien van de Terkleppebeek hebben een mozaïek van kleinere bosjes, graslanden en akkerlanden. De Maandagkouter en de Wallekouter rond de Verrebeekmolen hebben een open karakter. Het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorlijn, wordt door de houtkanten op talud in het landschap afgetekend.