Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 48773 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm en molenromp

Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In de ankerplaats komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84577 | Bouwkundig element

Stenen windmolen D'Hondt-Goethals

Molenstraat (Dentergem)
De windmolen D’Hondt-Goethals, doorgaans de Goethalsmolen genoemd, is gelegen in de dorpskom van Wakken en betreft een stenen stellingmolen met bijgebouw en onderaardse gang, gebouwd omstreeks 1830. Functioneel gaat het om een olie- en korenmolen.


ID: 35727 | Bouwkundig element

Romp van Molen Buyst

Kouterstraat 11 (Destelbergen)
Bakstenen romp van de Molen Buyst, een stenen beltmolen met doorgang, die vermoedelijk aan het begin van de 19de eeuw werd opgericht als graanwindmolen. De molen is ingeplant op een gekasseide binnenkoer.


ID: 35890 | Bouwkundig element

Site Remuemolen

Loveldstraat 39 (Destelbergen)
Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is. De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd. De boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak dateert uit de 19de eeuw.


ID: 135346 | Landschappelijk geheel

De Maten

Diepenbeek (Diepenbeek), Genk (Genk), Hasselt (Hasselt)
De Maten, op de grens van de gemeenten Genk en Diepenbeek, zijn een deel van een moerassige zone die zich uitstrekt langsheen de zuidwestelijke rand van het Kempens plateau en langzaam naar de Demer afhelt. Het is een nagenoeg vlak gebied waarin - evenwijdig aan de Stiemerbeek - een reeks duinkammen voorkomt. In de veen- en moerasgebieden langs de Stiemer werden vanaf de 15de eeuw gaandeweg, ten behoeve van de visteelt, een 35-tal visvijvers (weyers) aangelegd die grotendeels nog steeds herkenbaar zijn in het landschap. In het uiterste noordoostelijke punt van de ankerplaats is een watermolen op de Stiemerbeek gelegen.


ID: 21506 | Bouwkundig element

Rooiermeulen

Ginderoverstraat 32 (Diepenbeek)
Voormalige watermolen, tweede banmolen op de Stiemer, met dienstgebouwen rondom rechthoekig erf, bereikbaar langs de oprit. Deze molen is buiten werking sedert 1961, maar tot 1965 werd nog voor eigen rekening gemalen. De Stiemer werd stroomopwaarts deels verlegd en ingekokerd.


ID: 21566 | Bouwkundig element

Watermolen Sapitelmeulen

Molenstraat 24 (Diepenbeek)
Oorspronkelijk Middelmolen genaamd. De huidige benaming Sapitelmolen is een verbastering van Kapittelmolen, daar de molen afhing van het Sing-Lambertuskapittel van Luik. Hij wordt voor de eerste maal vermeld in 1272.


ID: 21584 | Bouwkundig element

Watermolen Plompaertmeulen

Plompaertstraat 29 (Diepenbeek)
Watermolen op de Stiemer, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.


ID: 41767 | Bouwkundig element

Watermolen Ezeldijkmolen

Ezeldijk 12 (Diest)
Grote watermolen, opgetrokken op een aftakking van de Demer; gebouw in de vorm van een Latijns kruis met trapgevels aan de vier uiteinden.