Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 39167 | Bouwkundig element

Hoeve Hof De Pauw

Oplombeekstraat 8 (Gooik)
Heden een omvangrijke gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats en ruime gebouwen daterend uit einde 18de eeuw en begin 20ste eeuw.


ID: 39163 | Bouwkundig element

Watermolen

Terhagenstraat 10 (Gooik)
In U-vorm opgestelde gebouwen uit 18de en 19de eeuw. Molenaarshuis met één verdieping en zadeldak, gedateerd 1732 in een steen van de zijpuntgevel.


ID: 302744 | Bouwkundig element

Hopast en café In den Uil

Woestijnstraat 9 (Gooik)
De kleine hopast uit 1912 is van het oude type met een gemetste haard onder de vlaak, op uitzonderlijke wijze gecombineerd met een bakoven, met een zogenaamde doeche en met een spontaan ontstaan café.


ID: 307359 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei ten westen van Grimbergen

Grimbergen, Meise (Vlaams-Brabant)
Dit gebied omvat de Maalbeekvallei tussen Meise en Vilvoorte, ten westen van Grimbergen. De Maalbeekvallei is hier nog goed bewaard als herkenbaar valleilandschap. Langs de Maalbeek bevinden zicht vier watermolens en een aantal typisch Brabantse hoeven. Het gebied omvat verder het Drietorenhof, het Spiegelhof, het Nekkerbos, de zone Nekkerbos-Potaarde is een relict van de kouters die rond Grimbergen uitstrekten. Verder zijn er verschillende holle wegen en taluds.


ID: 75261 | Bouwkundig element

's Gravenmolen of Malenmuelen

's Gravenmolenstraat 75 (Grimbergen)
Voormalige banmolen van de heren van Grimbergen. Deze watergraanmolen van het middenslagtype dateert in zijn huidig voorkomen uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 75322 | Bouwkundig element

Resten van graanwindmolen

Neerkenweg (Grimbergen)
Oorspronkelijk houten staak- of standaardmolen met open voet gelegen op een molenberg. Enkel de vier teerlingen van Grimbergse kalkzandsteen en de molenberg zijn overgebleven.


ID: 75241 | Bouwkundig element

Watermolen Oyenbrugmolen

Oyenbrugstraat 140-142 (Grimbergen)
Aan de Maalbeek gelegen watermolen in oorsprong deel uit makend van het Hof van Oyenbrugge en in kern opklimmend tot de 17de eeuw. De molen is als monument beschermd binnen het dorpsgezicht De Maalbeekvallei.


ID: 75358 | Bouwkundig element

Watermolen Sprietmolen

Rotterik 11 (Grimbergen)
Watermolen in neotraditionele stijl van 1897, gelegen op de zuidelijke oever van de Maalbeek.