Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth
Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 240 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 12 ] Volgende

Annakapel, ook Koortskapel of Kutskapel

Tieltseweg zonder nummer, Dentergem (West-Vlaanderen)

Tieltseweg z.nr. Z.g. "Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het z.g. Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de H. Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. In 1739 is er al sprake van een "vervallen statieken

Augustinessenklooster Vrededaal

Kalfortdorp 1, Puurs (Antwerpen)

Ontstaan uit een 13de-eeuws gasthuis voor de opvang van reizigers, zieken en bedevaarders ter verering van een middeleeuwse relikwie van Christustranen tot het einde van de 17de eeuw, nadien Mariaoord.

Bakstenen ommegangskapelletje

Breedstraat zonder nummer, Stekene (Oost-Vlaanderen)

Z.nr. Bakstenen ommegangkapelletje op rechth. grondplan en afgedekt door een zadeldekje (mechanische pannen) met bekronend smeedijzeren kruisje. Dikkere voet waarboven een verjongende romp met getraliede rondboogvormige beeldnis onder waterlijst.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw

Albertusplein zonder nummer, Scherpenheuvel-Zichem (Vlaams-Brabant)

Een miraculeus Onze-Lieve-Vrouwebeeld, dat sedert de 14de eeuw vereerd wordt, ligt aan de oorsprong van de bedevaartkerk. Ze werd in opdracht van de Aartshertogen (1609-1629) door Wenceslas Cobergher ontworpen en ingeplant in het midden van de stad.

Bedevaartpark Mariapark

Dreef zonder nummer, Hoogstraten (Antwerpen)

Mariapark, modo "Genadedal", bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.

Bedevaartplaats Bergenkruis

Kwadenplasstraat zonder nummer, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Bedevaartplaats Bergenkruis, gesitueerd aan de zuidkant van de Kwadenplasstraat. Halfronde ommegang van veertien kruiswegtaferelen in half verheven beeldhouwwerk van 1898 gesigneerd J. De Visscher.

Bedevaartsite Gapaard

Gapaardstraat zonder nummer, Ardooie (West-Vlaanderen)

Bedevaartsite met Lourdesgrot, ommegang en kapel. De Lourdesgrot aan de Gapaard wordt opgericht circa 1925, in opdracht van Marie-Eulalie van Coquelaere, echtgenote van notaris Gustave Dupont, als dankbaarheid voor behouden van leven en gezondheid tijdens de oorlog.

Bedevaartskapel

Beekstraat zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)

Beekstraat z.nr. Z.g. "Bedevaartskapel" of "Govaertskapel" ingeplant op een groot perceel gelegen achter de percelen Beekstraat nrs. 73, 75, 77. Toegankelijk via een lange toegangsdreef oorspronkelijk afgezoomd met buxus. Thans afgezoomd met een gemengde haag voorzien van lork, Spaanse ark, buxus, Amerikaanse eik en lijsterbes. Aan de straatzijde voorzien

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)

Basiliek van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen N.Z.-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en W.-blok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis cf. stijlkenmerken aansluitend bij de Engelse z.g. "Reformed Gothic".

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens.

Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Kapellekensdreef 45, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Volks bedevaartsoord zogenaamd "Klein Scherpenheuvel", omdat de alhier gelegen kapel bedoeld is als repliek van de vermaarde basiliek van Scherpenheuvel. Opgericht in 1842 door toedoen van de toenmalige onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein zonder nummer, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes.

Beplanting rond de kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten

Steenweg op Wezemaal zonder nummer (Rotselaar)

Halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden rond een neogotische bedevaartskapel van 1840 (gebouwd in de plaats van een 17de-eeuwse kapel); aanleg bepaald door getallensymboliek en bedevaartsritueel.

Boerenarbeidershuis met wegkapel

Noordooststraat 6, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Laag boerenarbeidershuis met geïncorporeerde staltraveeën, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Links van het huis, wegkapel, deeluitmakend van een reeks ommegangkapellen toegewijd aan de zeven smarten van Maria.

Bos te Rijst

Schorisse (Maarkedal)

Het Bos te Rijst werd vermoedelijk aangeplant op het einde van de 18de eeuw en na de kaalslag tijdens WOI opnieuw bebost tussen de beide wereldoorlogen. Het bos ligt op een naar het westen gerichte helling, die plaatselijk heel steil kan zijn. De Molenbeek vormt de westelijke grens van het bos en wordt gevoed door bronnen die ontspringen op een contactzone tussen zandige en kleiige lagen. Het grootste deel van het bos bestaat uit het Atlantische eiken-essenbos of beukenbos. Bij de bronnetjes en langs de beekjes groeit een karakteristieke bronbosvegetatie. Het bos is omgeven met weiland en akkers. Ten zuidwesten van het bos komen de Kapellen van Annoven voor, een combinatie van een grote wegkapel uit de 19de eeuw met een later toegevoegde ommegang van zeven kleine kapellen ter ere van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 41, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Brusselsesteenweg nr. 41. Missiehuis van de zusters van het H. Hart. Oorspronkelijk burgerhuis gebouwd door de familie Segers-De Smedt, volgens het kadasterarchief van 1896, in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. In 2004 door de zusters verlaten.Woning in neogotische stijl, van dri

Calvariebergkapel

Bergkapelstraat 57, Londerzeel (Vlaams-Brabant)

Stichting uit het eerste kwart van de 16de eeuw, door pastoor van Steenberck, na zijn terugkeer uit het Heilig Land; hij zou er de Calvarieweg hebben afgemeten om deze precies over dezelfde afstand te Londerzeel aan te leggen met een kapelletje per statie, de laatste op de Calvarieberg bijeengebracht in de zogenaamde Bergkapel of Paaskapel.

Calvariekapel

Ommegang Noord zonder nummer, Staden (West-Vlaanderen)

Ommegang Noord z.nr. Calvariekapel of H.Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, l. en r. geflankeerd door gewitte beelden van resp. Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie (256).

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153, Hoogstraten (Antwerpen)

Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Geen afbeelding beschikbaar

Decanale kerk Sint-Jacobus-de-Meerdere

Kerkplein zonder nummer, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

Georiënteerde kruisbasiliek te midden van grastuin begrensd door een laag bakstenen muurtje geritmeerd door postamenten, met gebruik van arduin voor plint en topstuk.

Je zoekopdracht leverde 240 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 12 ] Volgende