Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth
Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 228 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 12 ] Volgende

"Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat

Pensionaatstraat zonder nummer, Ruiselede (West-Vlaanderen)

Pensionaatstraat z.nr. "Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat. Ook nog "Salettekapel" genoemd. De oude kapel stond midden op de rijweg op het kruispunt met de Kasteelstraat en is in 1937 afgebroken. Herbouwd in 1938 cf. huidig in opdracht van het klooster van de zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën. (cf. Bruggestraat nr. 29). Oranje baksteen onder schilddak

Annakapel, ook Koortskapel of Kutskapel

Tieltseweg zonder nummer, Dentergem (West-Vlaanderen)

Tieltseweg z.nr. Z.g. "Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het z.g. Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de H. Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. In 1739 is er al sprake van een "vervallen statieken

Arduinen kapel in Maria's hof

Dekenstraat zonder nummer, Halle (Vlaams-Brabant)

Arduinen wegkapel uit het derde kwart van de 18de eeuw die deel uitmaakt van het circa 5 km lange parcours van "de Weg-Om", een aloude processieweg die nog jaarlijks op de eerste zondag van september door bedevaarders wordt aangedaan.

Augustinessenklooster Vrededaal

Kalfortdorp 1, Puurs (Antwerpen)

Ontstaan uit een 13de-eeuws gasthuis voor de opvang van reizigers, zieken en bedevaarders ter verering van een middeleeuwse relikwie van Christustranen tot het einde van de 17de eeuw, nadien Mariaoord.

Geen afbeelding beschikbaar

Bakstenen ommegangskapelletje

Breedstraat zonder nummer, Stekene (Oost-Vlaanderen)

Z.nr. Bakstenen ommegangkapelletje op rechth. grondplan en afgedekt door een zadeldekje (mechanische pannen) met bekronend smeedijzeren kruisje. Dikkere voet waarboven een verjongende romp met getraliede rondboogvormige beeldnis onder waterlijst.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)

Basiliek van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen N.Z.-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en W.-blok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis cf. stijlkenmerken aansluitend bij de Engelse z.g. "Reformed Gothic".

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Basiliek O.-L.-Vrouw van Lourdes Naar het O. georiënteerde bedevaartkerk gesitueerd halverwege de dreef naar de grot met ommegang van het bedevaartsoord. Imposante driebeukige basilicale kerk van vijf trav., met vlak afgesloten koor en W.-bouw met twee vierkante torens, n.o.v. architect E. Van Hoecke-Peeters; lichte aanpassingen van de bouwplannen door J. Bethune bij de afwerking van de

Bedevaartcomplex

Kapelleplein zonder nummer, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Calvarieberg met ommegang bij de Bareldonkkapel. Op initiatief van E.H. Joseph De Staercke, bestuurder der zusters apostolinen in Gent, werd rond de kapel van Bareldonk een bedevaartoord opgericht met een monumentale Calvarieberg, een geboortegrot onderin de rotsstructuur en een ommegang met zeven kapellen eromheen.

Bedevaartpark Mariapark

Dreef zonder nummer, Hoogstraten (Antwerpen)

Mariapark, modo "Genadedal", bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.

Bedevaartsite Gapaard

Gapaardstraat zonder nummer, Ardooie (West-Vlaanderen)

Bedevaartsite met Lourdesgrot, ommegang en kapel. De Lourdesgrot aan de Gapaard wordt opgericht circa 1925, in opdracht van Marie-Eulalie van Coquelaere, echtgenote van notaris Gustave Dupont, als dankbaarheid voor behouden van leven en gezondheid tijdens de oorlog.

Bedevaartskapel

Beekstraat zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)

Beekstraat z.nr. Z.g. "Bedevaartskapel" of "Govaertskapel" ingeplant op een groot perceel gelegen achter de percelen Beekstraat nrs. 73, 75, 77. Toegankelijk via een lange toegangsdreef oorspronkelijk afgezoomd met buxus. Thans afgezoomd met een gemengde haag voorzien van lork, Spaanse ark, buxus, Amerikaanse eik en lijsterbes. Aan de straatzijde voorzien

Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Kapellekensdreef 45, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Volks bedevaartsoord zogenaamd "Klein Scherpenheuvel", omdat de alhier gelegen kapel bedoeld is als repliek van de vermaarde basiliek van Scherpenheuvel. Opgericht in 1842 door toedoen van de toenmalige onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.

Bergkapel

Bergkapelstraat 57, Londerzeel (Vlaams-Brabant)

Stichting uit het eerste kwart van de 16de eeuw, door pastoor van Steenberck, na zijn terugkeer uit het Heilig Land; hij zou er de Calvarieweg hebben afgemeten om deze precies over dezelfde afstand te Londerzeel aan te leggen met een kapelletje per statie, de laatste op de Calvarieberg bijeengebracht in de zogenaamde Bergkapel of Paaskapel.

Boerenarbeidershuis met wegkapel

Noordooststraat 6, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Laag boerenarbeidershuis met geïncorporeerde staltraveeën, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Links van het huis, wegkapel, deeluitmakend van een reeks ommegangkapellen toegewijd aan de zeven smarten van Maria.

Boskapel of kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Kasteelstraat 212, Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

Nr. 212: Boskapel en omgeving. Beschermd als monument bij MB van 02.12.2002.Bouwhistoriek De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht door Jacoba van Heffene, de weduwe van ridder Jan de Rijcke, drossaard van Grimbergen en Buggenhout, op de plaats waar de ridder op 4 december 1504 tijdens een jachtpartij door een wild zwijn gedood werd. In de kapel werd een beeld van de Nood Gods ge

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis, later Missiehuis

Brusselsesteenweg 41, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Brusselsesteenweg nr. 41. Missiehuis van de zusters van het H. Hart. Oorspronkelijk burgerhuis gebouwd door de familie Segers-De Smedt, volgens het kadasterarchief van 1896, in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. In 2004 door de zusters verlaten.Woning in neogotische stijl, van dri

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16, Nazareth (Oost-Vlaanderen)

Nr. 16. Z.g. "Burgerlijk Godshuis". Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878 (cf. gevelsteen), met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. L. hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven trav. en twee bouwl. onder zadeldak (pannen, n // straat) tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokketorentje onder leien naaldspits. V

Calvariekapel

Ommegang Noord zonder nummer, Staden (West-Vlaanderen)

Ommegang Noord z.nr. Calvariekapel of H.Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, l. en r. geflankeerd door gewitte beelden van resp. Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie (256).

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153, Hoogstraten (Antwerpen)

Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Decanale kerk Sint-Jacob de Meerdere

Kerkplein zonder nummer, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

Dekanale kerk St.-Jacob de Meerdere Georiënteerde kruisbasiliek te midden van grastuin begrensd door een laag bakstenen muurtje geritmeerd door postamenten, met gebruik van arduin voor plint en topstuk. Kerk aanvankelijk ingesloten in de bebouwing en dit tot XX a. Ommegang van drie staties: eenvoudige kapelletjes van baksteen en arduin; puntgevel met schouderstukken bekroond door kruis.

Je zoekopdracht leverde 228 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 12 ] Volgende