Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 74352 | Bouwkundig element

Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille en gewijd in 1857.


ID: 43982 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Omgangstraat (Kruisem)
Voorheen witgekalkte wegkapel onder pannen zadeldak, gebouwd circa 1885, sinds de restauratie van 1989 in baksteen op gecementeerde plint.


ID: 43983 | Bouwkundig element

Hoeve en landbouwstokerij

Omgangstraat 1 (Kruisem)
Hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd Ter Beemt. Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.


ID: 74405 | Bouwkundig element

Sint-Elooiskapel

St. Elooiskeer (Kruisem)
Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat. Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781.


ID: 54793 | Bouwkundig element

Sint-Machariuskapel

Mellestraat 2 (Laarne)
Wegkapel toegewijd aan Sint-Macharius. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1892 in opdracht van weduwe Walrave.


ID: 47974 | Bouwkundig element

Herenhuis met Mariakapel

Molenstraat 8 (Laarne)
Neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1842 met goed herkenbare behouden oorspronkelijke structuur, indeling en globaal voorkomen. Rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën breed in typisch 19de-eeuwse landschapstuin. Mariakapel naar oorsprong, stijl en inplanting één geheel vormend met het herenhuis. .


ID: 200234 | Bouwkundig element

Heilige Kruiskapel met ommegang

Kruiskensstraat (Landen)
Klein gebouw van gecementeerde baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten, gedateerd 1780 en herbouwd in 1899. Het kapelletje wordt omgeven door een ommegang van 14 pijlerkapellen.


ID: 44117 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Georiënteerd bedehuis midden omhaagd kerkhof met onder meer bakstenen kruiswegstaties, oorlogsgedenkteken en kapel. Huidige, neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1921: imitatieve wederopbouw van een laatgotische hallenkerk met westtoren, traditioneel kerkschema van het kustgebied; hersteld en vergroot naar ontwerp van architect J. Lernould van 1863-64 en toen voorzien van een uitgewerkte vierkante toren overgaand in een achthoek.


ID: 47683 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood

Dendermondsesteenweg (Lebbeke)
Wegkapel op het kruispunt met Kapellekensbaan, en één van de zeven ommegangkapelletjes opgericht ter ere van de Zeven Weeën van Maria langs de weg Dendermonde-Lebbeke, volgens de overlevering al bestaande in de 16de eeuw, op een gevelsteentje gedateerd anno 1776.


ID: 88641 | Bouwkundig element

Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats (Lebbeke)
In boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld.