Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 49033 | Bouwkundig element

Kruis en kruisweg van het Westeindeken

Molenstraat (Maldegem)
Het veldkruis en de kruisweg zijn beeldbepalend gelegen in een rustig agrarisch landschap. Het kruis werd ingewijd op 5 april 1905. In 1906 werd bij het veldkruis een volledige kruisweg opgericht, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een bedevaartplaats.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


ID: 1483 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Locomotiefstraat 17 (Mechelen)
Neoromaans kapelletje van 1913, twee traveeën met afgeronde apsis onder zadeldak met klokkentorentje, rondom de kapel een kruisweg.


ID: 3899 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


ID: 200879 | Bouwkundig element

Sint-Anna-ommegang

Dorpsstraat 4, 14, Koning Albert I-Plein, Lindestraat, Pontstraat, Rid. A. Stas de Richellelaan 21, Sint-Annastraat (Merelbeke)
De ommegang omvat als eerste statie een grotere kapel of hoofdkapel in de noordwesthoek van het Koning Albert I-plein. Tussen deze Sint-Annakapel en de parochiekerk werden in 1868 zeven ommegangskapellen heropgericht. Als negende statie in de ommegang fungeert een kruisbeeld op het kerkhof voor de kerk.


ID: 90042 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Groenstraat (Meulebeke)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.


ID: 90045 | Bouwkundig element

Goemaeres kapel

Heirentstraat (Meulebeke)
Kapel in de volksmond "Goemaeres kapel" genoemd, volgens kadaster circa 1860 gebouwd, doch pas in 1907 geregistreerd. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. De kapel bevindt zich in verwaarloosde toestand.


ID: 90101 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lostraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 54874 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Dorpsplein (Middelkerke)
Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1922. Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van Pil & Carbon uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren.


ID: 34292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisstraat 41 (Moerbeke)
Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw van 1908 naar ontwerp van architect A. De Pauw. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Vroeg 20ste-eeuws kerkhof aansluitend bij het koor van de kerk. Op het kerkhof staat een calvarie, lijkenhuis, een collectie van kindergraven en verder voornamelijk naoorlogse graftekens.