Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

243 resultaten


ID: 76682 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Kruisborreweg (Asse)
Sint-Jozefkapel, omringd door coniferen en opgetrokken in opdracht van de familie Van Nieuwenhuyzen op het einde van de negentiende eeuw, vermoedelijk in dezelfde periode als de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten.


ID: 76684 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kruisborreweg (Asse)
Kapel geflankeerd door taxusbomen. Witgeschilderde baksteenbouw met neogotische reminiscenties opgetrokken op het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw.


ID: 76685 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Neerwaver

Kruisborreweg (Asse)
In oorsprong minstens opklimmend tot 1696.


ID: 76686 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kruisborreweg (Asse)
Neogotisch getinte en schuin ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond, uit het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw.


ID: 76680 | Bouwkundig element

Kruisborrekapel

Kruisborreweg 1 (Asse)
Eenbeukig gebouwtje met driezijdige sluiting afgedekt met een door een klokkenruiter gemarkeerd zadeldak, gelegen te midden van een loof- en naaldbomenbosje en gedateerd Anno 1622.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 52215 | Bouwkundig element

Mariapark

Steenweg Op Leopoldsburg (Balen)
Mariapark, met rozenkranskapellen en Lourdesgrot. Tot de helft van de jaren 1950 druk bezochte bedevaartplaats.


ID: 89143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Govaertskapel met devotieparkje

Beekstraat (Beernem)
Genezingskapel toegewijd aan Maria. Aansluitend bedevaarparkje, via een dreefje van knotbomen bereikbaar vanaf de Beekstraat. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 215032 | Bouwkundig element

Ommegang van de Nieuwe Beeweg

Kapelwegel (Beveren)
Ommegang van de Rozenkrans, opgericht in 1962-1968 als opvolger van de op één statie na verdwenen neogotische ommegang ten oosten van de kapel. 15 Mariale staties, van de Annunciatie tot de Kroning van Maria, opgesteld langs lusvormig pad in parkaanleg.