Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

243 resultaten


ID: 200943 | Bouwkundig element

Eerste statie ommegang

Oude-Beewegstraat (Beveren)
Aansluitend bij de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland bevindt zich een restant van de ommegang, opgetrokken tussen 1861 en 1869 in neogotische stijl.


ID: 1891 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.


ID: 73892 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel of Kapel van de Vrede

Toepkapelstraat (Brakel)
Neogotische kapel, op heuvel met aangelegd plateau en omgeven door zeven staties van ommegang te midden van omzomende bomenrij van onder meer paardenkastanjes. Eenbeukige kapel van twee traveeën met uitspringend portaal en driezijdig koor onder steile leien zadeldaken, opgericht in 1924. Groot kruisbeeld met gedenksteen en namen van oorlogsslachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.


ID: 215620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark en kruisweg

Rustoordlei (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een religieuze tuin gelegen, bestaande uit een Mariapark en een kruisweg.


ID: 54423 | Bouwkundig element

Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Kapelstraat (Bredene)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bijgenaamd "Breeningska­pel"; bekend bedevaartsoord voor vissers en andere. Gelegen in een beboomd parkje.


ID: 74981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Boompje

Koestraat (Brugge)
Kapelletje op rechthoekige plattegrond. Rode verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken. Nokpannen van geglazuurd aardewerk.


ID: 82414 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal - Kruisweg met Calvariegroep

Mariastraat 38 (Brugge)
Kruisweg met calvariegroep, gelegen in de noordoostelijke hoek van de hospitaalsite en aangebracht tegen bakstenen tuinmuur van Goezeputstraat. Grafmonumenten in classicistische stijl met witmarmeren grafplaten voor de hospitaalzusters in 1762 opgericht op het toenmalige kerkhof. Steenhouwersmerken verwijzen naar P.C. Trigalet. In 1792 werden witmarmeren kruiswegtaferelen naar ontwerp van steenhouwer S. Siersack en een calvariegroep toegevoegd. Sinds de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie en omstreeks 1981-1991 gerestaureerd en heraangelegd. Bij de restauratie werden kopieën toegevoegd van zes verdwenen platen geïnspireerd op bestaande naar ontwerp van beeldhouwer P. Goetinck, van de zandstenen beelden van Johannes en Maria naar ontwerp van beeldhouwer J. Franck, en werd een bronzen Christusbeeld door D. De Groeve vervaardigd naar oorspronkelijk houten model.


ID: 77150 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en kerkhof

Pastoor Verhaegheplein 13 (Brugge)
Neogotische parochiekerk van Ver-Assebroek en orgel. De oudste vermelding van Assebroek gaat terug tot 1187.


ID: 44550 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gerardus Majella

Broekstraat 23 (Buggenhout)
De parochiekerk werd ontworpen door architect Henri Valcke in 1906. Het is een driebeukige neogotische kerk met een driezijdig gesloten hoofdkoor en een kort transept. Tegen de voorgevel van de rechterzijbeuk staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van beide Wereldoorlogen. Tegen de buitengevels van het koor en de zijkapellen zijn verschillende kleine grafmonumenten geplaatst. Rondom het kerkgebouw bevinden zich ook de zeven statiën van het leven van de Heilige Theresia van het kindje Jezus.


ID: 79018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Heilige Philippus

Bradericplein 16B (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1861-1876 naar een ontwerp van 1859 door baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). De kerk is een uitbreiding van een Mariakapel die opklimt tot de 14de eeuw. Vivenkapelle is een kerkdorp dat wordt bepaald door het beroemde 'neogotisch complex' bestaande uit de centrale kerk waarrond pastorie en scholen.