Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

244 resultaten


ID: 214906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Guido Gezellestraat (Halle)
Kapel uit 1916, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog, op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder arduinen zadeldak en neogotisch uitgewerkte puntgevel met drielobmotief.


ID: 81818 | Bouwkundig element

Ommegangkapel ter ere van Sint-Martinus

Jean Jacminstraat (Halle)
Sint-Martinuskapel, geschonken door de stad Aalst en deel uitmakend van de ommegang. Hoge arduinen sokkel en nis met jaartal 1764 in de zwikken.


ID: 81814 | Bouwkundig element

Ommegangkapel van 1681

Onze-Lieve- Vrouwweg (Halle)
Kapel die deel uitmaakt van de ommegang en gelegen aan de baan die uitkomt op de Ninoofsesteenweg. Bakstenen kapel met zadeldakje en rondboognis van arduin.


ID: 205289 | Bouwkundig element

Kerkhofommegang voor de Heilige Maurus

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Kerkhofommegang ter ere van de Heilige Maurus, gelegen rondom het kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Eén statie is gelegen aan de westgevel van de Sint-Amanduskerk, de drie andere rondom het kerkhof.


ID: 135040 | Landschappelijk geheel

Kruiskensberg en Zwart Water

Itegem (Heist-op-den-Berg), Herenthout (Herenthout), Bevel, Nijlen (Nijlen)
‘Kruiskensberg en Zwart Water’ is gelegen op grondgebied van Bevel, Nijlen en Itegem in de Zuiderkempen. Het betreft een zeldzame en intacte natuurlijke overgang tussen heidelandschap met hoger gelegen duinuitlopers in het noorden en beemdenlandschap in de Grote Netevallei in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door vrij grote reliëfverschillen en talrijke abiotische gradiënten die aanleiding gaven tot een gevarieerd landschap met prachtige vergezichten en een opmerkelijke vegetatie. In de bosrijke Grote Netevallei is het wegen- en perceleringspatroon en een oude Nete-arm nog duidelijk herkenbaar aanwezig. De hoger gelegen Kruiskensberg is een bedevaartsoord bestaande uit een kapel- en kruisweg rond een bron. In het noorden is het landschap meer open en bestaat het uit reliëfrijke wei- en akkerlanden en heide- en bosrelicten.


ID: 3286 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Kapellekensdreef (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.


ID: 47067 | Bouwkundig element

Kruisweg

Heistraat (Herentals)
Kruisweg van veertien staties en zeven kapellen van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën. Vermoedelijk oudste kruisweg van het land opklimmend tot 1460-1461.


ID: 50980 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.


ID: 46667 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartpark Mariapark

Dreef (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.


ID: 46578 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153 (Hoogstraten)
Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.