Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1335 resultaten


ID: 59905 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Jozef Vandaleplein 7, Lange Steenstraat 41 (Kortrijk)
Gebouwencomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, namelijk voorbouw uitziend in de Lange Steenstraat en achterbouw uitziend op het Jozef Vandaleplein, met laterale verbinding, gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. In 1765 wordt het pand aangekocht door de priester-filantroop Jozef Vandale voor zijn broedergemeenschap. De achterbouw wordt ingericht als school.


ID: 60864 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Kooigemplaats 13-14 (Kortrijk)
Voormalige "pastorie" gelegen in de historische dorpskern van Kooigem en op loopafstand van de noordoostelijk gelegen Sint-Laurentiuskerk. De pastorie werd volgens pastoor L. Slosse opgetrokken in 1791, en vervangt de iets dieper in gelegen voormalige pastorie. Vermoedelijk was er reeds in de 16de eeuw een pastorie in Kooigem gelegen ten westen van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.


ID: 60930 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Markekerkstraat 6 (Kortrijk)
Onderpastorie. Vrijstaand dubbelhuis aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Neogotisch breedhuis van 1905 naar ontwerp van J.B. (de) Bethune, getypeerd door puntgevel met centraal geprononceerd rookkanaal geflankeerd door rechthoekige vensters en deur gevat in Brugse travee met drielob in boogveld.


ID: 60938 | Bouwkundig element

Pastorie in neogotische stijl

Marktstraat 9 (Kortrijk)
Pastorie in neogotische stijl van 1904-1905 naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk). Breedhuis van gediversifieerde baksteen met trapgevel getypeerd door Brugse travee en natuurstenen hoekblokken.


ID: 60487 | Bouwkundig element

Pastorie

Moeskroensesteenweg 71 (Kortrijk)
Pastorie van 1912, naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk). Dubbelhuis getypeerd door de witgeschilderde bakstenen lijstgevel met licht vooruitspringende middentravee oplopend in puntgevel.


ID: 60066 | Bouwkundig element

Pastorie

Overleiestraat 58A (Kortrijk)
Pastorie (of huis van de kapelaan van 1932 in opdracht van Kerkfabriek van Sint-Elooi naar ontwerp van J.J. Maes (?). Halfvrijstaand woonhuis in neogotische stijl, zie samenstel van volumes met trapgevels voorzien van sierankers en gebruik van Brugse traveeën.


ID: 60781 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Eutropiusparochie

Pastoriestraat 1 (Kortrijk)
Neogotische pastorie opgetrokken in 1891, vervangt de meer westelijk gelegen pastorie van 1767 opgetrokken in opdracht van het Sint-Pieterskapittel van Rijsel. Dieper in gelegen dubbelhuis opgetrokken in 1891, naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk), zie gevelsteen. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met smeedijzerwerk. Vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 60569 | Bouwkundig element

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 61041 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Antoniusparochie

Tombroekstraat 2 (Kortrijk)
Voormalige pastorie, opgetrokken in 1748. De pastorie bestaat oorspronkelijk enkel uit de vleugel die haaks op de straat staat ingeplant.


ID: 60326 | Bouwkundig element

Neoclassicistische pastorie

Veldstraat 62 (Kortrijk)
Tot 1919 de eerste pastorie van de Sint-Jansparochie; gevelnis met beeld van Sint Rochus, gedateerd 1874. Neoclassicistisch woonhuis met lagere aanbouw met poort. Bepleisterde lijstgevel. Op bovenverdieping getoogde vensters en beglaasde gevelkapel. Op begane grond rechthoekige deur en poort en dito gewijzigd venster.