Download als CSV-bestand
Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Je zoekopdracht leverde 180 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ] Volgende

Gekandelaarde schermlinde

Populierenstraat zonder nummer (Erpe-Mere)

Ten zuidwesten van de erftoegang naar de vierkantboerderij in de Populierenstraat, staat aan de overkant van de weg een mooi ontwikkelde linde. De gekandelaarde linde is hier dienstig als schermbeplanting. De linde voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.

Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Blokstraat (Gavere)

De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Het enige wat nog rechtstaat uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf.

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37 (Geel)

Deze bescherming betreft de watermolen van Oosterlo met zijn uitrusting en alle onderdelen zoals vermeldt in het besluit.

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37 (Geel)

Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37, Geel (Antwerpen)

Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.

Drie gekandelaarde winterlinden als schermbeplanting

Volmolen 56 (Genk)

Schermbeplanting horende bij hoeve gelegen vlakbij natuurgebied 'de Maten'. De drie gekandelaarde winterlinden (Tilia cordata) vormen een historische eenheid met de hoeve. De bomenrij staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen.

Halve loofgang van haagbeuk bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat zonder nummer (Gent)

In de tuin bij de oude Abdij van Drongen bevindt zich een geschoren haag van haagbeuk van 135 meter lang met oost-west oriëntatie. Deze haag heeft een zonnige zuidkant en een op het noorden georiënteerde schaduwkant. Door de loofgang enkelvoudig uit te voeren behield men zicht op de tuinen en van uit de tuinen kon men zien wat er zich op het brevierpad afspeelde.

Dreef van etagelindes bij oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat zonder nummer (Gent)

Een lindendreef van ongeveer 300 meter lang verbindt de tuinen van de oude Abdij van Drongen met de Leie, die het abdijpark aan de oostzijde afsluit. Achtentachtig bomen werden geteld in de dreef, die allemaal als etageboom werden gesnoeid. De onderste gesteltakken zijn in een horizontaal vlak geleid en worden periodiek bijgeknipt. Ze bieden op deze wijze een lommerrijke aanplanting.

Schermbeplanting van taxus bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)

Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Het vakwerkhuis wordt aan de noord- en zuidzijde tegen weer en wind afgeschermd met een wintergroene taxusbeplanting. Tegen de noordgevel een rij met een lengte van 31 meter met 12 taxussen. Tegen de zuidgevel een korte rij van 7 meter met 2 taxussen.

Schaduwlinde op kruispunt

Poddegemstraat zonder nummer, Veldkantstraat zonder nummer (Grimbergen)

De boom staat op een licht verhevenheid op de spie waar de Poddegemstraat aan de Veldstraat grenst. De boom accentueert het kruispunt van wegen. De boom is vermoedelijk een schaduwboom gerelateerd aan het gebouw ten noordoosten ervan.

Schermboom bij bakoven aan Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)

Bruine beuk ten zuiden van de bakoven. Solitaire boom in kasseivergadering met een zware beschadiging aan de stam. Mogelijk gebruikt in functie van houtbevoorrading van de bakoven op de site van de Tommenmolen.

Schaduwhakhout bij Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)

Het hakhout van balsempopulier staat op de rechter oever van de Maalbeek. Het bevindt zich net ten zuiden van de Tommenmolen, over een lengte van ongeveer 15 meter. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het watermolenrad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.

Gekandelaarde lindenrij

Veldkantstraat zonder nummer (Grimbergen)

De bomenrij bestaat uit 9 gekandelaarde linden, waarvan 4 zomerlinden en 5 Hollandse linden. De plantafstand bedraagt 3 meter, behalve voor de 2 meest oostelijke, die op een afstand van 4 m van elkaar zijn aangeplant.

Schaduwhazelaar bij Liermolen

Vorststraat 8 (Grimbergen)

De hazelaarstoof is net ten zuiden van de Liermolen aangeplant op de oever van de Maalbeek. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het rad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw ervan zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.

Opgaande winterlinde als schermboom

Bakelstraat 6 (Halen)

In de kaphaag die het erf afsluit aan de westzijde staat een oude winterlinde. Met een stamomtrek van 648 cm betreft het hier een van de dikste van België. Gezien de oriëntatie ten opzichte van de gebouwen op het erf is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het erf en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.

Café De Linde

Zwanenberg 69 (Herenthout)

Genaamd naar de oude linde links van het vrijstaande pand. Bepleisterde en beschilderde rechthoekige constructie van twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.

Café De Linde

Zwanenberg 69, Herenthout (Antwerpen)

Genaamd naar de oude linde links van het vrijstaande pand. Bepleisterde en beschilderde rechthoekige constructie van twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.

Opgaande haagbeuk als welkomstboom

Halvemaanstraat 4 (Herne)

De opgaande haagbeuk (Carpinus betulus) is aangeplant aan de straatzijde van het boerenerf, links van de oprit. De welkomstboom, traditioneel aangeplant bij de inkom van erven, werd ook aangeplant met een bijkomende functie als zonne-, wind- of regenscherm voor de aanpalende stalling. De boom heeft een mooie groeivorm en is een beeldbepalend object in de omgeving.

Vijf lindes als schermbeplanting

Hoevenstraat 8 (Herselt)

Voor een voormalige hoeve aan de Hoevenstraat in Herselt staan vijf opgaande lindes geplant voor de voorgevel, die op het westen is gericht. Gezien hun korte afstand tot het gebouw, werden deze wellicht aangeplant als schermbeplanting om de woning te beschermen tegen weer en wind.

Leilindenrij als schermbeplanting

Korrestraat 16 (Herzele)

Op traditionele wijze is een bomenrij van zes leibomen aangeplant langs de straat. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de leilinden er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd.

Je zoekopdracht leverde 180 resultaten.

Vorige [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ] Volgende