Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 133111 | Landschappelijk element

Schaduwlinde op kruispunt

Poddegemstraat, Veldkantstraat (Grimbergen)
De boom staat op een licht verhevenheid op de spie waar de Poddegemstraat aan de Veldstraat grenst. De boom accentueert het kruispunt van wegen. De boom is vermoedelijk een schaduwboom gerelateerd aan het gebouw ten noordoosten ervan.


ID: 133064 | Landschappelijk element

Schermboom bij bakoven aan Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)
Bruine beuk ten zuiden van de bakoven. Solitaire boom in kasseivergadering met een zware beschadiging aan de stam. Mogelijk gebruikt in functie van houtbevoorrading van de bakoven op de site van de Tommenmolen.


ID: 133176 | Landschappelijk element

Schaduwhakhout bij Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)
Het hakhout van balsempopulier staat op de rechter oever van de Maalbeek. Het bevindt zich net ten zuiden van de Tommenmolen, over een lengte van ongeveer 15 meter. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het watermolenrad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.


ID: 133114 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij

Veldkantstraat (Grimbergen)
De bomenrij bestaat uit 9 gekandelaarde linden, waarvan 4 zomerlinden en 5 Hollandse linden. De plantafstand bedraagt 3 meter, behalve voor de 2 meest oostelijke, die op een afstand van 4 m van elkaar zijn aangeplant.


ID: 133138 | Landschappelijk element

Schaduwhazelaar bij Liermolen

Vorststraat 8 (Grimbergen)
De hazelaarstoof is net ten zuiden van de Liermolen aangeplant op de oever van de Maalbeek. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het rad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw ervan zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.


ID: 133231 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als schermboom

Bakelstraat 6 (Halen)
In de kaphaag die het erf afsluit aan de westzijde staat een oude winterlinde. Met een stamomtrek van 648 cm betreft het hier een van de dikste van België. Gezien de oriëntatie ten opzichte van de gebouwen op het erf is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het erf en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 308551 | Landschappelijk element

Schermlindes

Stad 4 (Hamont-Achel)
Schermbeplanting van drie lindebomen uit het einde van de 19de eeuw, dezelfde periode als het burgerhuis waar ze voor staan. De bomen werden altijd correct beheerd zodat ze een goede schermvorm behouden hebben en beperkt van omvang zijn gebleven.


ID: 47229 | Bouwkundig element

Café De Linde

Zwanenberg 69 (Herenthout)
Genaamd naar de oude linde links van het vrijstaande pand. Bepleisterde en beschilderde rechthoekige constructie van twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 131332 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als welkomstboom

Halvemaanstraat 4 (Herne)
De opgaande haagbeuk (Carpinus betulus) is aangeplant aan de straatzijde van het boerenerf, links van de oprit. De welkomstboom, traditioneel aangeplant bij de inkom van erven, werd ook aangeplant met een bijkomende functie als zonne-, wind- of regenscherm voor de aanpalende stalling. De boom heeft een mooie groeivorm en is een beeldbepalend object in de omgeving.


ID: 301564 | Landschappelijk element

Vijf lindes als schermbeplanting

Hoevenstraat 8 (Herselt)
Voor een voormalige hoeve aan de Hoevenstraat in Herselt staan vijf opgaande lindes geplant voor de voorgevel, die op het westen is gericht. Gezien hun korte afstand tot het gebouw, werden deze wellicht aangeplant als schermbeplanting om de woning te beschermen tegen weer en wind.