De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Teksten bij "Herbergen"

Terug naar Herbergen.

Oorspronkelijk herberg

Oorspronkelijk herberg "'t Zweert", later "Het Moleken". Twee bewaarde, heden gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevels van twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen en kunstleien). Rechthoekige muuropeningen in bandomlijsting met oren en neuten. In nummer 9 gevelbreed balkon op de tweede bouwlaag. Houten kroonlijsten respectievelijk op bakstenen tandlijst en medaillons. Aangepaste begane gronden, met bewaarde puilijst bij nummer 8. Afbraak voorzien.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum: 1990

U kunt deze tekst citeren als:

Kennes, Hilde 1990: Herbergen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10327 (geraadpleegd op ).

Oorspronkelijk herbergen

Oorspronkelijk de herberg "'t Zweert", later "Het Moleken", bevonden zich hier anno 1914 twee 19de-eeuwse woningen die de oorlog relatief ongeschonden overleefden. Op 26 oktober 1922 vroeg mej. A. Torfs voor het huis aan de Grote Markt 9 toelating voor een vergroting (waarschijnlijk een extra verdieping) en het plaatsen van een nieuwe inkomdeur en een raam in de voorgevel naar plannen van architect J.B. Van Bouchout. De bouwraad vroeg hierop om een puntgevel te voorzien maar – na protest van de architect – liet het stadsbestuur die eis blijkbaar vallen. Midden jaren dertig kregen beide huizen een nieuwe horecapui naar plannen van architect Eugeen Van Ouysel. In 1986 werden beide huizen nog gebruikt als cafés "Regent" (nummer 8) en "Sporta" (nummer 9). Nadien werden ze afgebroken en vervangen door een postmodern getint appartementsgebouw met winkelpui.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde & Vandeweghe, Evert

Datum: 2017

U kunt deze tekst citeren als:

Kennes, Hilde & Vandeweghe, Evert 2017: Herbergen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202607 (geraadpleegd op ).