De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Teksten bij "Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery"

Terug naar Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery.

Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

Abeele Aerodrome Military Cemetery werd gestart door Franse troepen in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief. De begraafplaats werd genoemd naar een vliegveldje dat hier tegenover lag.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Begraafplaats met een rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ca. 864m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een ruwe natuurstenen muur afgedekt met witte natuursteen. Het terrein kan worden bereikt via een breed graspad en een smeedijzeren toegangspoortje. Bij de toegang is het opschrift 'Abeele Aerodrome Military Cemetery 1914-1918' terug te vinden, evenals 2 landplaten en het registerkastje. Recht tegenover de toegang, in de oostelijke hoek, staat een schuilhuisje uit ruwe natuursteen, met zadeldak en een rondbogige nis die een zitbank en de derde landplaat bevat. Bij het schuilhuisje ligt de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Het 'Cross of sacrifice' (type A1) staat centraal tegen de noordwestelijke muur. De graven liggen regelmatig geschikt over 2 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 sierperen.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Depoorter C., Poperingse vliegvelden 1914-18, in: "Aan de Schreve", XIV, 2 (1984), pp. 12-21.
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416

U kunt deze tekst citeren als:

s.n. s.d.: Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125666 (geraadpleegd op ).

Abeele Aerodrome Military Cemetery (Abele - WOI)

Locatie

Toponiem: Abele. Gelegen langs de Dodemanstraat, niet ver van de splitsing met de Calicannesweg (N333) en de Franse grens, op circa 1km ten zuidwesten van de kerk van Abeele. De omgeving is landelijk en licht glooiend.

Historische achtergrond

Abeele Aerodrome Military Cemetery werd gestart door Franse troepen in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief. Zij begroeven hier 99 Franse en 4 Britse militairen in perk I. In juli, augustus en september werden perken II en III aangelegd door Britse en Amerikaanse eenheden. Na de Wapenstilstand werden de 84 Amerikaanse (perk III) en de 99 Franse (perk I) stoffelijke overschotten ontgraven. Bij de 4 Britten die oorspronkelijk in perk I begraven werden, werden nog eens 25 Britten bijgezet die oorspronkelijk op het kerkhof van Boeschepe (F) begraven waren tussen april en augustus 1918. Perk II, met 75 Britse militairen, werd zo gelaten. Volgens het huidige register liggen er 104 geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven.

De begraafplaats werd genoemd naar een vliegveldje dat hier tegenover lag. In mei 1915 werd 'Abeele Airfield' aangelegd in de velden rechts van de Dodemanstraat. Het vliegveld lag vrij ver van het front en was ook goed aan het zicht onttrokken door de Boeschepeberg en de Catsberg. Daarom bleef het de hele oorlog lang in bedrijf. Het was de basis voor 3 eskaders van het ‘Royal Flying Corps’.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Beschrijving

Begraafplaats met een rechthoekig grondplan en een oppervlakte van circa 864m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een ruwe natuurstenen muur afgedekt met witte natuursteen. Het terrein kan worden bereikt via een breed graspad en een smeedijzeren toegangspoortje. Bij de toegang is het opschrift 'Abeele Aerodrome Military Cemetery 1914-1918' terug te vinden, evenals 2 landplaten en het registerkastje. Recht tegenover de toegang, in de oostelijke hoek, staat een schuilhuisje uit ruwe natuursteen, met zadeldak en een rondbogige nis die een zitbank en de derde landplaat bevat. Bij het schuilhuisje ligt de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Het 'Cross of sacrifice' (type A1) staat centraal tegen de noordwestelijke muur. De graven liggen regelmatig geschikt over 2 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 sierperen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS Piet s.d.: De POP Route. Fietsen achter het front, Poperinge, IPS.
  • DEPOORTER C. 1984: Poperingse vliegvelden 1914-18, Aan de Schreve XIV.2, 12-21.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Bogaert, Nele & Decoodt, Hannelore

Datum: 2004

U kunt deze tekst citeren als:

Bogaert, Nele & Decoodt, Hannelore 2004: Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195912 (geraadpleegd op ).