De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Teksten bij "Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt"

Terug naar Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt.

Den Herfst

"Den Herfst", enkelhuis van twee traveeën en twee of drie bouwlagen onder plat dak, eclectische stijl met art-nouveau-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1906.

Witte bakstenen lijstgevel met verweerde tegelpanelen; arduinen sokkel waarin keldervensters met smeedijzeren hek en art-nouveau-omlijsting. Verschillende kroonlijsthoogte voor venster- en deurtravee; eerstgenoemde met stenen erker onder lessenaarsdakje met aandak; laatstgenoemde met typische dakkapel en segmentboogdeur in hoefijzerboogomlijsting met vegetaal motief, de houten deur met paneelversiering, metalen handgreep en brievenbusomkadering in art nouveau.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1906, Modern Archief 20.419, dossier 234.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum: 1989

U kunt deze tekst citeren als:

Plomteux, Greet & Steyaert, Rita 1989: Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7405 (geraadpleegd op ).

De Herfst, beschermingsdossier

Van 1906 dateert de woning Oostenstraat 36, genaamd 'De Herfst', opgericht als eigen woning van De Weerdt. Alhoewel De Weerdt in deze periode volop experimenteerde met art-nouveau-vormen is zijn eigen woning eerder eclectisch opgevat, maar met een sterke art-nouveau-inslag.

Opvallend aan deze gevel is het markante verschil tussen de inkom travee en de brede raamtravee. De smalle inkomtravee is lager gehouden dan de raamtravee. In het dak wordt hij verder gezet door de opbouw van een dakkapel boven de kroonlijst. Enkel de hoefijzerboog boven de inkom verwijst hier resoluut naar de art nouveau. De bredere raamtravee met wisselende raamindeling valt vooral op door de toepassing van een rechthoekige erker die de volledige breedte van deze travee inneemt. Deze erker rust op een metalen profiel, gesteund door metalen consoles.

Bron: Beschermingsdossier DA002375

Auteurs: Thiels, Nancy

Datum: 2003

U kunt deze tekst citeren als:

Thiels, Nancy 2003: Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128813 (geraadpleegd op ).

Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.

Alhoewel De Weerdt in deze periode volop experimenteerde met art-nouveau-vormen, is zijn eigen woning eerder eclectisch opgevat, maar met een sterke art-nouveau-inslag.

Opvallend aan deze gevel is het markante verschil tussen de inkomtravee en de brede venstertravee. De smalle inkomtravee is lager gehouden dan de venstertravee. In het dak wordt deze verder gezet door de opbouw van een dakkapel boven de kroonlijst. Enkel de hoefijzerboog boven de inkom verwijst hier resoluut naar de art nouveau.

De bredere venstertravee met wisselende raamindeling valt vooral op door de toepassing van een rechthoekige erker die de volledige breedte van deze travee inneemt. Deze erker rust op een metalen profiel, gesteund door metalen consoles.

Typische art-nouveau-elementen zijn de segmentboogdeur in hoefijzerboogomlijsting met vegetaal motief, de houten deur met paneelversiering, metalen handgreep en brievenbusomkadering.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 234.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron: -

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita & Thiels, Nancy

Datum: 2015

U kunt deze tekst citeren als:

Plomteux, Greet; Steyaert, Rita & Thiels, Nancy 2015: Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175347 (geraadpleegd op ).