Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

maandag 29 mei 2017: Cluster van hoogstamboomgaarden

Lod.Lavkistraat zonder nummer (Heers)

Hoogstamboomgaarden met barrier.

maandag 29 mei 2017: Hoogstamboomgaard met barrier

Hekslaan zonder nummer (Heers)

'Barrier' van bandijzer uit de eerste helft van de 20ste eeuw, naar een nu vernieuwde boomgaard.

maandag 29 mei 2017: Appelboomgaard met barrier

Herbroekstraat zonder nummer (Kortessem)

Bandijzeren barrier uit het interbellum, als toegang tot een appelboomgaard. Gelegen op de hoek Herbroekstraat-Winkelstraat.

dinsdag 23 mei 2017: Mijnkraters 27/3/1916 Sint-Elooi

Eekhofstraat (Ieper)

Op het gehucht Sint-Elooi zijn nog twee mijnkraters overgebleven van zes bijna gelijktijdige, Britse mijnexplosies van 27 maart 1916. Een gedenkteken op het nabijgelegen rondpunt herinnert aan deze mijnenslag. Het landschap is er licht glooiend.

maandag 22 mei 2017: Gedenkplaten militaire en burgerlijke doden

Heldenplein zonder nummer, Veurne (West-Vlaanderen)

Gedenkplaten militaire en burgerlijke doden op het Heldenplein te Veurne.

vrijdag 19 mei 2017: Bomenrij met opgaande lindes

Oude Mechelse baan 611 (Aarschot)

Op historische kaarten uit de 19de eeuw zoals de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen merken we de typische percelering van een kamp, dit is een met houtkanten afgepaald veld. Mogelijks is de lijnaanplanting met opgaande lindes nog een restant uit zo’n houtkant, of minstens een aanplanting die traditioneel is verder gezet op deze gronden.

Geen afbeelding beschikbaar

vrijdag 19 mei 2017: Architectenwoning van L. Van Arenbergh uit 1882

Blijde-Inkomststraat 24 (Leuven)

Deze bescherming betreft de architectenwoning van Louis Van Arenbergh, met inbegrip van achterliggende tuin (volledig perceel).

woensdag 17 mei 2017: Connectiekamer CV 47

Schaatbroekstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Betonnen bunker gelegen in de holle weg in een scherpe bocht van de straat. Deze bunker is een connectiekamer (CV 47) van het telefoonnetwerk van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

woensdag 17 mei 2017: Commandobunker C46

Mommaertsstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Betonnen commandobunker gelegen aan de straat in de holle weg. Deze bunker is een 1e-lijns bunker (C46) van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

woensdag 17 mei 2017: Mommaertsstraat

Mommaertsstraat (Overijse)

Gekasseide baan die afdaalt, grotendeels als holle weg, van de Nijvelsebaan naar de Abstraat. Het tracé van de baan is al zichtbaar op de Ferrariskaart (circa 1771-1778). Halverwege de straat is de voormalige semi-gesloten hoeve "Mommaertshof" (nummer 71) te situeren.

dinsdag 16 mei 2017: Commandobunker C45

Bollestraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Betonnen commandobunker gelegen aan de straat. Deze bunker is een 1ste-lijns bunker (C45) van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

dinsdag 16 mei 2017: Arth. Michielsplein

Arth. Michielsplein (Overijse)

Pleinstraat in het centrum van Terlanen als verbreding van de Abstraat en de Leuvensestraat. Het centrum van Terlanen ligt langs deze verbreding van de baan die het gehucht Tombeek met Huldenberg verbindt.

dinsdag 16 mei 2017: Onze-Lieve-Vrouwkapel

Abstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Pijlerkapel op de hoek met de Moskensstraat. Het is niet duidelijk van wanneer de kapel dateert, maar de oudste kaart waarop hier een kapel stond, is de topografische kaart van 1868.

dinsdag 16 mei 2017: Connectiekamer VB 63

Grotstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Betonnen bunker gelegen in een stuk holle weg. Deze bunker is een connectiekamer (VB 63) van het telefoonnetwerk van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

dinsdag 16 mei 2017: Connectiekamer VB 65

Waaienbergstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Betonnen bunker, namelijk een connectiekamer VB65 van het telefoonnetwerk, als onderdeel van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

maandag 15 mei 2017: Neoclassicistisch herenhuis

Paardenmarkt 85, Antwerpen (Antwerpen)

Dubbelhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), waarvan de eerste twee traveeën onder plat dak bijgebouwd werden in 1850.

maandag 15 mei 2017: Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Jezusstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning met café in beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag uit 1910 gebouwd in opdracht van Frans Schram. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

maandag 15 mei 2017: De Distel

Gratiekapelstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Woon- en handelspand in vroeg-modernistische stijl op de hoek van Gratiekapelstraat en Blindestraat, gebouwd in opdracht van Emile Maeyens, naar een ontwerp door de architect Alfons Francken uit 1923. "De Distel", opgericht kort vóór de Eerste Wereldoorlog in de Gratiekapelstraat en in dit pand gevestigd tot 2008, handelde in tekenmateriaal en kunstenaarsbenodigdheden voor schilders, beeldhouwers, grafici en architecten.

maandag 15 mei 2017: Meergezinswoning in art-decostijl

Falconplein 1, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in zakelijke art-decostijl gebouwd in opdracht van Jos Appel, naar een ontwerp door de architect Benoit J. Dupont uit 1935 (gevelinscriptie). Het programma van het gebouw op de hoek van Falconplein en Oudeleeuwenrui, omvat een kantoor, een duplexappartement voor de bouwheer en een huurkwartier.

maandag 15 mei 2017: Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Brouwersvliet 12, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis van het bel-etagetype in neoclassicistische stijl, te dateren omstreeks 1885. Een bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, architect noch ontwerper zijn gekend.

maandag 15 mei 2017: Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl

Bredestraat_AN 9-13, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Verhoustraeten, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1902.

maandag 15 mei 2017: Neoclassicistisch herenhuis

Borzestraat 21, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in neoclassicistische stijl, tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1867. Opdrachtgever was Auguste Moretus-della Faille. Het project betrof de verbouwing van het koetshuis met stallingen van het Hotel Hotel Knyff in de Lange Nieuwstraat.

maandag 15 mei 2017: Neoclassicistisch burgerhuis

Kapucinessenstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1853 voor eigen rekening opgetrokken door meester-metser P.J. Pauwels. Een volgende eigenaar, Léonie Rosaux, liet het pand in 1892 inwendig verbouwen, uitbreiden met een veranda en voorzien van een nieuwe voorgevel, naar een ontwerp door de architect Antoine Van den Berghe-Le Roy.

maandag 15 mei 2017: Neoclassicistisch burgerhuis

Kapucinessenstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische burgerhuis te dateren begin jaren 1850. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

maandag 15 mei 2017: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Kapucinessenstraat 40-42, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.B. Ceulemans, naar een ontwerp door Henri Smits uit 1884. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.