Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

Geen afbeelding beschikbaar

vrijdag 24 maart 2017: Oude Denderloop

Kasteelstraat, Noordlaan, Papiermolenstraat, Sint-Jorisgilde, Tragel, Tragel (Dendermonde)

De Oude Denderloop te Dendermonde is beschermd als landschap.

Geen afbeelding beschikbaar

donderdag 23 maart 2017: Bermmonument Hélin van Zuylen van Nyevelt

Antwerpsesteenweg zonder nummer (Rumst)

Deze bescherming betreft het hardstenen herdenkingsteken met smeedijzeren omheining ter herinnering aan het auto-ongeval uit 1912 waarbij Hélin van Zuylen – van Nyevelt overleed.

Geen afbeelding beschikbaar

donderdag 23 maart 2017: Domein Puthof

Aarschotsesteenweg 223-227 (Leuven)

Deze bescherming betreft het domein Puthof met het landhuis, restanten van de walgrachtsite, landschapstuin, afsluitingen met metalen poorten en hekken alsook de gracht naar de Dijle langsheen perceel 29T.

Geen afbeelding beschikbaar

donderdag 23 maart 2017: Domein Puthof: overgangszone

Aarschotsesteenweg zonder nummer (Leuven)

Deze bescherming betreft de overgangszone rond het als monument beschermde domein het Puthof, namelijk het open landschap rond voornoemd domein.

Geen afbeelding beschikbaar

donderdag 23 maart 2017: Vier hulsten

Meilweg zonder nummer (Genk)

Deze bescherming betreft de vier hulsten met inbegrip van een zone er rond met straal van 9 meter zoals aangeduid op plan.

Geen afbeelding beschikbaar

donderdag 23 maart 2017: Jonghof schuttersgilde Sint-Joris

Sint-Jorisstraat 33 (Brugge)

Deze bescherming betreft het voormalig Jonghof van de Sint-Jorisgilde te Brugge (volledig perceel).

woensdag 22 maart 2017: Hoogtenederzetting en mergelgroeven, Plateau van Caestert

Castertweg, Silexweg (Riemst)

Een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op het plateau van Caestert, met inbegrip van de onderliggende mergelgroeven

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 21 maart 2017: Parasoltaxus

Kortenhoekstraat 111 (Aalst)

Deze bescherming betreft de parasoltaxus, met inbegrip van een cirkel met straal van 10 meter vanaf de stam.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 20 maart 2017: Wijnopslagplaats met pompen en wijnzuiveringsmachine

Houtdok-Zuidkaai 32 (Antwerpen)

De bescherming als monument omvat de voormalige wijnopslagplaats, met inbegrip van twee pompen type Guinard, één pomp type Gasquet en een wijnzuiveringsmachine.

maandag 20 maart 2017: Villa

Poverstraat 4, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Op een heuvel gelegen villa, kadastraal geregistreerd in 1939, maar reeds in 1935 gebouwd in opdracht van Norbert Anne de Molina. Volgens een mondelinge bron is de woning een ontwerp van architect Van Roy, vermoedelijk betreft het de Merchtemse architect Jean De Roy.

maandag 20 maart 2017: Villa

Brusselsesteenweg 380, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Villa in beaux-artsgetinte stijl, kadastraal geregistreerd in 1931 en gebouwd in opdracht van Genevieve Anne de Molina. Het ontwerp was naar verluidt van de hand van een architect uit Dendermonde. De woning is gelegen in een ruime tuin.

maandag 20 maart 2017: Sint-Antoniuskapel

Kersgatstraat zonder nummer, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Bakstenen wegkapel, opgericht circa 1930 ter ere van de patroonheilige van het gehucht Bollebeek, namelijk Sint-Antonius Abt.

maandag 20 maart 2017: Hoeve Hof te Lovegem

Predikstoelstraat 2, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Hoeve Hof te Lovegem, later zogenaamd Predikstoelhof, gaat als historische site minstens terug tot het einde van de 13de eeuw. Vandaag hoeve met losse bestanddelen, waarvan de oudste bebouwing in kern teruggaat tot de 17de eeuw.

maandag 20 maart 2017: Kapel Onze Lieve-Vrouw ten Nood

Linthoutstraat zonder nummer, Merchtem (Vlaams-Brabant)

In een landelijke omgeving gelegen Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodkapel, gebouwd in 1958 naar ontwerp van architect G. Stallaert op gronden van de Vereniging der Parochiale Werken der Dekenij van Londerzeel. Beeldbepalend ingeplant op een omhaagd perceel en omgeven door vier lindebomen.

maandag 20 maart 2017: Brussegemplein

Brussegemplein (Merchtem)

Het Brussegemplein vormt het hart van Brussegem en wordt bepaald door de aanwezigheid van de Sint-Stefanuskerk met ommuurd kerkhof. Ten noordwesten van de kerk is het voormalige gemeentehuis van Brussegem (nummer 8) bewaard, doch verbouwd met functiewijziging.

maandag 20 maart 2017: Brouwerswoning en bedrijfsgebouwen brouwerij Belgor

Brussegemkerkstraat 15, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Voormalige brouwerswoning en bedrijfsgebouwen van de toenmalige brouwerij Belgor, verbouwd door de familie De Keersmaeker tot hun huidige vorm omstreeks 1912.

maandag 20 maart 2017: Dorpswoning

Kattestraat 11, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Dorpswoning, kadastraal geregistreerd in 1932 onder autogeleider Petrus Croes-Stroobants. Eenvoudig voorbeeld van een interbellumwoning, doch representatief omwille van het gaaf bewaarde schrijnwerk.

maandag 20 maart 2017: Kruis met Christusbeeld

Gasthuisstraat zonder nummer, Merchtem (Vlaams-Brabant)

IJzeren kruis met bronzen Christusbeeld, opgericht in 1902 ter herdenking van de familie Van Gucht-Huysegoms, aan de zogenaamde Breeweg achter het Gasthuis, ter hoogte van een oude lindeboom.

maandag 20 maart 2017: Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gasthuisstraat zonder nummer, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, kadastraal geregistreerd in 1903 en gebouwd in opdracht van landbouwer Hendrik Van Nuffel-De Vleeshouwer.

maandag 20 maart 2017: Gesloten hoeve Prinsessenhof

Gasthuisstraat 51, Merchtem (Vlaams-Brabant)

U-vormige ingeplante gesloten hoeve, vroeger deels in leembouw, met bewaarde 19de-eeuwse kern en gedeeltelijk heropgebouwd in 1935 in opdracht van familie De Vleminck.

maandag 20 maart 2017: Vrije meisjesschool

Gasthuisstraat 15, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Voormalige vrije meisjesschool, opgericht in 1875 door de zusters van het toenmalige Gasthuis, vermoedelijk aangepast in 1911, uitgebreid in 1933 en aangepast tot het huidige uitzicht in 1938. De links aanpalende woning van de geestelijke directeur (nummer 13), dateert eveneens van 1875 maar werd tot het huidige volume vergroot in de vroege 20ste eeuw en later voorzien van een nieuw gevelparement.

maandag 20 maart 2017: Neoclassicistisch burgerhuis

Gasthuisstraat 11, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Neoclassicistisch burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1883 en gebouwd in opdracht van de weduwe van landbouwer Joannes Baptiste Sergoynne-Vandenhoute, die de aanpalende hoeve met olieslagerij (nummer 9) in haar bezit had. Het pand was van 1905 tot 1926 in gebruik als postkantoor onder postontvanger Van Gaver.

maandag 20 maart 2017: Olieslagerij en brouwerij Sergoynne

Gasthuisstraat 9, Merchtem (Vlaams-Brabant)

U-vormig complex, oorspronkelijk gesloten hoeve in gebruik als olieslagerij en later brouwerij onder de familie Sergoynne, heden omgevormd tot woningen.

maandag 20 maart 2017: Dorpswoning

Drielindenbaan 40, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Gaaf bewaarde dorpswoning, kadastraal geregistreerd in 1915 in opdracht van de weduwe en kinderen van 'maalder' Jan Baptiste Sergoynne-Maes. De woning wordt ten zuidwesten geflankeerd door een ruime tuin, afgesloten met ijzeren hekwerk op een gecementeerde sokkel en tussen bakstenen pijlers.

maandag 20 maart 2017: Hoeve

Dooren zonder nummer, 49, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Kleine hoeve op de hoek van de straat Dooren, bestaande uit een woonstalhuis, kadastraal geregistreerd in 1900 in opdracht van landbouwer Lodewijk De Coster-De Velder, en uitgebreid volgens het kadaster in 1906 met een vrijstaande schuur.