Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

vrijdag 29 juni 2018: Vredesboom

Gaversesteenweg zn, Oudenaardsesteenweg zn (Deinze)

Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant. Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.

vrijdag 29 juni 2018: Vredesboom

Meerdorp zn, Vredeboomstraat zn (Hoogstraten)

Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.

vrijdag 29 juni 2018: Vredesbomen

Kapeldreef zn (Hoogstraten)

Aan het eind van de Kapeldreef prijkt de kapel van Merksplas Kolonie. Links en rechts van de hoofdingang houden twee reusachtige lindes de wacht. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen, kort na de Eerste Wereldoorlog.

vrijdag 29 juni 2018: Vredesboom

Borgstraat zn, Dorpsstraat zn (Kinrooi)

Op het pleintje ter hoogte van de Dorpsstraat en de Borgstraat in Kessenich staat een opgaande linde. Deze boom is in 1985 aangeplant als vredesboom, ter vervanging van de oorspronkelijke vredeslinde uit 1922.

vrijdag 29 juni 2018: Twee zilverlindes als vredesbomen

Kerkstraat zn (Kinrooi)

Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.

woensdag 6 juni 2018: Stadssleepboot T70

Antwerpen (Antwerpen)

De havensleepboot T70 werd in 1968 gebouwd voor de sleepdienst van de Antwerpse haven. Het vaartuig werd gebruikt om zeeschepen in de haven te assisteren. De twee Voith-Schneiderpropellers zorgden voor een maximale manoeuvreerbaarheid.

dinsdag 5 juni 2018: Woning De Somviele

Oudeheerweg 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Woning De Somviele werd ontworpen door architect Daniël Grootaert vanaf 1966, met aanpassingen tot in de vroege jaren 1970. Deze grootschalige modernistische villa met zwembad en tuin getuigt van een persoonlijke interpretatie van het modernisme en van een assimilatie van de toenmalige internationale ontwikkelingen.

donderdag 31 mei 2018: Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Tibetstraat zonder nummer (Riemst)

Kleine kersenboomgaard van 28 are, omringd met een veekeringshaag.

donderdag 31 mei 2018: Domein De Hees met jachtpaviljoen en boswachterswoning

Hees 1, Houtelweg 13, Rijkevorsel (Antwerpen)

Jachtpaviljoen, tot 1757 opklimmende bakstenen centraalbouw met octogonale kern en vier uitstekende vleugels.

dinsdag 29 mei 2018: Vredesboom

Herman Teirlinckplein zn (Beersel)

Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.

dinsdag 29 mei 2018: Koningslinde

Annonciadenstraat zn, Gemeentehuisstraat zn (Kortenberg)

Midden in het parkje in de dorpskern van Everberg staat een jonge opgaande linde, geplant als Koningslinde. Hij staat in het park tussen de pastorij en de petanquebaan. Deze boom werd op 24 maart 1991 door burgemeester Dr. Henri Vannoppen geplant, als hulde aan Koning Boudewijn I. Dit ter ere van zijn zestigste verjaardag en veertig jaar koningschap (1951-1991). H. VANNOPPEN., Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen verleden. Boek en Vorm. Winksele, 1999, p. 103.

dinsdag 29 mei 2018: Eeuwfeestboom

Annonciadenstraat zn (Kortenberg)

Langs de Annonciadenstraat, recht tegenover de kerk van Everberg, staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze beuk is geplant als eeuwfeestboom in 1930, bij de viering van het honderdjarig bestaan van België. Dit gebeurde door Prins Jan de Merode, Grootmaarschalk van het Hof. Een gedenksteen in de grond herinnert hieraan.

dinsdag 29 mei 2018: Millenniumboom

Markt zn (Tervuren)

In het parkje (vml. kerkhof) naast de Sint-Janskerk in Tervuren staat een geschoren Taxus. Deze Taxus is geplant als millenniumboom. Op het stenen bordje voor de boom staat vermeld dat deze geplant is op 23 december 2000.

dinsdag 29 mei 2018: Eeuwfeestboom

Lindeboomstraat zn, Olmenstraat zn (Tervuren)

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid waren er op 20 en 21 juli 1930 in het Brusselse Jubelpark grootse feestelijkheden. De gemeenten werden aangemaand deze gebeurtenis te herdenken door het aanplanten van een eeuwfeestboom. In Tervuren staat deze boom in de Lindeboomstraat, op het einde van de Olmenstraat.

dinsdag 29 mei 2018: Vredesboom

Gemeentestraat zn (Oud-Heverlee)

Op het pleintje voor het gemeentehuis staat een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is aangeplant in 1920 als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

dinsdag 29 mei 2018: Herdenkingsboom

Camille Van Camplaan zn (Tervuren)

Op het pleintje aan de Camille Van Camplaan staat een kort geschoren beuk, aangeplant als herdenkingsboom. Op de steen voor de beuk staat volgende tekst: “VRIJHEIDSBOOM GEPLANT / TER HERINNERING / BEVRIJDING / GEVANGENKAMPEN / 1945 – 1975”.

dinsdag 29 mei 2018: Vrijheidsboom

Dassenstraat zn, Hoogstraat zn, Korbeek-Losestraat zn, Merenstraat zn, Noéstraat zn (Bierbeek)

De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.

dinsdag 29 mei 2018: Vredesboom

Lindestraat zn (Glabbeek)

Op het kruispunt van de Lindestraat en een onverharde weg staat een jonge opgaande linde met kruis. Deze boom is aangeplant op 17 augustus 2014, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

dinsdag 29 mei 2018: Eeuwfeestboom

Kerkdreef zn (Lubbeek)

Naast de kerk in Linden staat een hoge, opgaande linde. Deze boom is geplant als eeuwfeestboom in 1930. Tijdens deze viering van de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid werden op verschillende plaatsen in het land eeuwfeestbomen geplant. Deze eeuwfeestboom is aangeplant door de oud-strijders van het dorp, in aanwezigheid van de schoolkinderen. De linde heeft een omtrek van 236 cm en een hoogte van 22 m.

dinsdag 29 mei 2018: Herdenkingsboom

Elisabeth Willemslaan zn (Haacht)

In de Elisabeth Willemslaan in Wespelaar, ter hoogte van de gemeentelijke basisschool ‘Klimop’, staat een herdenkingsboom. Deze rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is op 11 november 1975 aangeplant ter herdenking aan de dertigjarige vrede.

dinsdag 29 mei 2018: Herdenkingsboom

Bukenstraat zn (Kampenhout)

Naast de kerk van Buken staat een oorlogsmonument en een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’), beide opgericht ter nagedachtenis van de Bukense gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

dinsdag 22 mei 2018: Architectenwoning van Ferdinand Schlich

Gérard Willemotlaan 85, Gent (Oost-Vlaanderen)

De architectenwoning van Ferdinand Schlich dateert uit 1986-1988 en is gelegen langs de Brugse Vaart.

vrijdag 18 mei 2018: Gemengde hoogstamboomgaard bij een hoeve

Heilig Hartstraat 81 (Gingelom)

Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag en barrier bij een hoeve die in kern minstens opklimt tot de 18de eeuw.

vrijdag 18 mei 2018: Cluster van hoogstamboomgaarden

Hoekstraat (Riemst)

Hoogstamboomgaard in de open ruimte tussen de kerk van Genoelselderen en de Hoekstraat.

vrijdag 18 mei 2018: Hoogstamboomgaard

Altenastraat (Heers)

Hoogstamboomgaard tegenover het domein van Bovelingen.