Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 17 april 2019: Huis Winsel

Dampoortstraat 55-59, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis Winsel, een handelszaak gespecialiseerd in interieurdecoratie, werd opgetrokken volgens bouwaanvragen van 1975 en 1977 in een moderne vormgeving met typerende inloopvitrine.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Gevechtsbunker F9 KW-Linie

Kantineplein zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)

Gevechtsbunker gelegen langs de spoorlijn Leuven-Ottignies uit het einde van de jaren 1930, de mobilisatieperiode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De bunker maakt deel uit van de KW-linie.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Hoeve

Hodonk 101, Retie (Antwerpen)

Hoeve met loodrecht aansluitende stal, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Kasteelhoeve van Imde

Dreef 1, Meise (Vlaams-Brabant)

Gesloten kasteelhoeve, in 1365 vermeld als ’t hof te Aerzele, met witgekalkte gebouwen uit de 17de en 18de eeuw waarbij de vierkante poorttoren met duifhuis 1673 gedateerd is.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Villa Ten Berg

Brusselbaan 5, Affligem (Vlaams-Brabant)

Kleine villa in eenvoudige art deco opgetrokken in 1930 door Hypolitte De Cort, onderwijzer te Kraainem. Het ontwerp van zijn woonst is gebaseerd op een villa die hij in Kraainem had gezien.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Heilig Hartkapel

Portugeesstraat zonder nummer, Affligem (Vlaams-Brabant)

In de zuidwestelijke hoek van de tuin van nummer 61 staat een kapel toegewijd aan het Heilig Hart. De kapel zou rond 1880 zijn gebouwd. Het was vroeger de gewoonte negen dagen lang te komen bidden bij de kapel wanneer iemand ziek was.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 16 april 2019: Brouwerijtoren Ankerhof

Fooststraat 8, Affligem (Vlaams-Brabant)

Brouwerijtoren van brouwerij het Ankerhof, in 1934 gebouwd bij de uitbreiding van de historische brouwerij aan de overkant van de straat.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 15 april 2019: Dokterswoning met ommuurde tuin

Stationsstraat 61, Meise (Vlaams-Brabant)

Neoclassicistische dokterswoning met ommuurde achterliggende tuin, kadastraal geregistreerd in 1879 als 'nouvelle construction' in eigendom van 'Henricus Aloysius Josephus Van Cauwelaert-Lavaux, docktoor'.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 15 april 2019: Onze-Lieve-Vrouwkapel

Assestraat zonder nummer, Affligem (Vlaams-Brabant)

Kapel, gebouwd in 1939. In de volksmond 'Kapel van Augustus', genoemd naar de oprichter Evidius Augustinus Van Mulders (° 1820 - † 1897), landbouwer te Essene.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 15 april 2019: Gemeentehuis en gemeenteschool Hekelgem

Brusselbaan 117, Affligem (Vlaams-Brabant)

Het gemeentehuis met bijhorende gemeenteschool van Hekelgem wordt in 1871 gebouwd. De gebouwen hebben een zeer eenvoudige architectuur.

Geen afbeelding beschikbaar

vrijdag 15 maart 2019: Hoeve Foch farm

Pilkemseweg 130, Ieper (West-Vlaanderen)

Gaaf bewaarde hoeve ‘Foch farm’ uit de wederopbouwperiode, gebouwd in de jaren 1920 in regionalistische architectuur, vermoedelijk door architect Marcel Hocepied.

Geen afbeelding beschikbaar

vrijdag 15 maart 2019: Woning Vierstraete

Albrecht Rodenbachstraat 76, Gent (Oost-Vlaanderen)

De woning Vierstraete is een minder bekend, maar erg herkenbaar en bovendien gaaf bewaard ontwerp van Juliaan Lampens uit 1967.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 13 maart 2019: Kapel van het Universitair Ziekenhuis Gent

De Pintelaan 185, Gent (Oost-Vlaanderen)

De Kapel van het Universitair Ziekenhuis van Gent werd tussen 1968 en 1970 gebouwd naar ontwerp uit 1967 van professor Jan Lodewijk Cnops met glas-in-loodramen naar ontwerp van Harold Van der Perre.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 13 maart 2019: Woning De Bruycker

Mimosastraat 117, Gent (Oost-Vlaanderen)

Woning De Bruycker is een representatief voorbeeld van een rijwoning ontworpen door het architectenbureau Raman & Schaffrath in 1969.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 11 maart 2019: Krinkeldijk met dijkbegroeiing

Krinkeldijk, Krinkeldijk (Damme)

De Krinkeldijk vormt een visueel opvallende landschapsstructuur door zijn hoogte en door zijn gevarieerde begroeiing (vooral opgaande bomenrijen, maar ook knotbomen en struwelen). Het is een gaaf voorbeeld van een 12de-eeuwse defensieve, zeewerende dijk met een opvallend grillig tracé.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 6 maart 2019: Holle weg Schepstraat

Schepstraat (Landen)

De Schepstraat loopt van in het centrum van Rumsdorp tussen uitgestrekte akkers naar de Tiensestraat. De aanzet van de weg is gekasseid en gaat dan over in een onverharde weg met groene bermen aan weerskanten. Bij Rumsdorp snijdt de weg zich stevig in het landschap in en krijgt een hol karakter. De holle weg wordt al aangeduid op de kaart van Deventer uit 1550 en vormde een parallelweg met de hoofdweg tussen Rumsdorp en Landen. In de 19de eeuw verliest de holle weg, de Scheper Straat, aan belang. In de loop van de 20ste eeuw wordt de Rumsdorpstraat de hoofdverbindingsweg tussen Rumsdorp en Landen.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 6 maart 2019: Graaf Jansdijk

Graafjansdijk (Sint-Laureins)

Ten westen van het gehucht Bentille loopt ten zuiden van het Leopoldkanaal de weg Graafjansdijk. De asfaltweg gaat uiteindelijk over in een onverharde weg die de voet van de historische dijk volgt en uitkijkt op de uitgestrekte akkers van de Bentillepolder.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 6 maart 2019: Kasseiweg Rumsdorp

Pitsaerlaan (Landen)

Tussen de Landenstraat en de Tiensestraat loopt tussen de akkers een kasseiweg in het verlengde van de Pitsaerlaan. De weg is aan de Landenstraat deels ingesneden tussen groene bermen met vlier en kornoelje. Het ervolg van de weg biedt open zichten op de uitgestrekte akkers rondom. De kasseiweg heeft een halfrond profiel en is gelegd in halfsteensverband met boordstenen langs weerszijden. De weg maakt deel uit van het netwerk van veldwegen tussen Rumsdorp, Overwinden en Neerwinden zoals wordt weergegeven op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris.

Geen afbeelding beschikbaar

woensdag 27 februari 2019: Eclectisch landhuis Terassel

Nieuwelaan 71, Meise (Vlaams-Brabant)

Eclectisch landhuis, gelegen op het hoogste punt van het domein en kadastraal geregistreerd in 1897, gevolgd door een grondige herstelling/heropbouw nadat het door de Duitsers in brand was gestoken in 1914.

Geen afbeelding beschikbaar

dinsdag 26 februari 2019: Apotheek Lambrecht

Heilig Hartlaan 10A, Aalst (Oost-Vlaanderen)

In 1963-1964 liet Maurice Lambrecht aan de Heilig Hartlaan 10A in Aalst een nieuwe apotheek bouwen naar ontwerp van meubelontwerper Pieter De Bruyne die bijgestaan werd door architect Piet C. Cammu.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 25 februari 2019: Toegang Plantentuin en omheining aan de Brusselsesteenweg

Brusselsesteenweg zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

De toegang tot de Plantentuin aan de Brusselsesteenweg, voorheen de toegang tot het Hof van Meise, dateert van omstreeks 1880.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 25 februari 2019: Herenhuis het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen

Donkersteeg zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Restanten van het middeleeuwse pand 'Het Hemelrijk', 'Hemelrodesteen' (14de eeuw), Hotel Hemelrijk (19de eeuw) of 'Gruuthusesteen' (1406), dat in kern opklimt tot de 13de eeuw. De bewaarde kelder en opgaande historische muurdelen zijn geïntegreerd in het huidige hotel.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 25 februari 2019: Brouwerij De Block

Nieuwbaan 92, Processiebaan zonder nummer, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Beeldbepalend brouwerijcomplex, gelegen op de hoek van de Nieuwbaan met de Processiebaan, waarvan de oudste gebouwen op de site dateren uit eind 19de eeuw.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 25 februari 2019: Bewaard erfje, relict van de voormalige pastorietuin

Bovenstraat 10 (Hoeselt)

Erfje met bewaarde beplanting, relicten van de gesloopte pastorie.

Geen afbeelding beschikbaar

maandag 25 februari 2019: Strook Lieben

Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen)

Initieel was de strook Lieben bedoeld voor de aanleg van een kanaal tussen Maasmechelen en Genk, maar dit plan werd nooit gerealiseerd waarna het gebied in de tweede helft van de 19de eeuw werd bebost met naaldbos. De zuidelijke bosgrens van de strook is gemarkeerd door een ondiepe gracht en het talud is beplant met hakhout van wintereik.