Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

dinsdag 6 november 2018: Reliëf met Heilig Hartbeeld

Schooldries zonder nummer, Brecht (Antwerpen)

Reliëf met Heilig Hartbeeld door Jan Gerrits, in 1919 opgericht ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

maandag 29 oktober 2018: Plantenpaleis

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Het plantenpaleis ligt in het zuidelijk deel van het domein van de Plantentuin, op grondgebied Wemmel, ten noordoosten van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan. Hier vinden de vorstgevoelige en tropische planten een onderkomen. Het werd gerealiseerd tussen 1947 en 1958 naar ontwerp en onder leiding van architect M. Cole

maandag 29 oktober 2018: Belvedèrepaviljoen

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen op een heuvel. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw.

maandag 29 oktober 2018: Balatkas of Kroonserre

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Ten noordwesten van de ingang aan de J.Van Gijsellaan ligt de sierlijke Balat-serre, naar haar bekroning ook "Kroonserre" genoemd of naar haar bestemming "Victoriakas". Ze werd in 1854 ontworpen door Alphonse Balat (Elsene 1818-1895), hofarchitect van Leopold II, voor de Brusselse zoo in het Leopoldpark.

maandag 29 oktober 2018: Modernistisch home voor verpleegsters

Welzijnscampus 7, Genk (Limburg)

Tehuis voor de inwonende verpleegsters van het Sint-Jansziekenhuis, in 1961 ontworpen door de Brusselse architect-stedenbouwkundige Noël Van Malleghem. Gebouw in Internationale Stijl met typische expo-58 elementen, zoals V-vormige 'pilotis', kleurige sandwichpanelen en een plastisch vormgegeven trap.

woensdag 10 oktober 2018: Architectenwoning van Fried Verschuren

Staf Bruggenstraat 80, Gent (Oost-Vlaanderen)

De architectenwoning van Fried Verschuren ligt in een rustige, groene woonwijk ten noorden van het centrum van Sint-Amandsberg. Het vrijstaande pand is ingeplant op het laatste perceel in de rij, dat aan de achterzijde aansluit op een gemeentelijk park.

woensdag 10 oktober 2018: Hoeve

Amelgemstraat 3, Meise (Vlaams-Brabant)

Deze in oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse langgestrekte hoeve bestaat momenteel uit een woonstalhuis met voorliggende waterput en mestvaalt en een later toegevoegde vrijstaande schuur ten zuiden, op het kadaster ingetekend in 1935. Het perceel waarop de hoeve is ingeplant, grenst onmiddellijk aan het ronde perceel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte.

woensdag 10 oktober 2018: Amelgemstraat

Amelgemstraat (Meise)

Straat gelegen binnen het gelijknamige, landelijke gehucht ten zuidwesten van de dorpskern van Meise. Deze omgeving behoorde eertijds tot het abdijdomein van de norbertijnen van Grimbergen en behield volledig zijn oorspronkelijke eenheid en structuur met drie zwaartepunten: de kapel Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en de twee hoeves Groot Amelgem en Klein Amelgem.

maandag 8 oktober 2018: Kapel Onze-Lieve-Vrouw

's Herenweg zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

De wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ligt op de splitsing met de Plasstraat. Op het kadaster wordt ze samen met de hoeve (Plasstraat 127) in 1861 ingetekend op een leeg perceel; Johannes Verbesselt, landbouwer, wordt vermeld als erfpachter 'bail emphytéotique'.

maandag 8 oktober 2018: 's Herenweg

's Herenweg (Meise)

De 's Herenweg vormt de hoofdas van het gehucht Sint-Brixius-Rode. Deze weg vertrekt in het centrum met bij het begin de inplanting van de parochiekerk en het ertegenover gelegen Hof ter Kercke, dat aan de basis lag van de ontwikkeling van Rode.

maandag 8 oktober 2018: Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Potaardestraat 1, Meise (Vlaams-Brabant)

Aan de straat gesitueerde onderwijzerswoning met achterliggende haakse klassenvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw, in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid.

maandag 8 oktober 2018: Villa

Plasstraat 2, Meise (Vlaams-Brabant)

Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin. Eertijds in gebruik als 'Laiterie Dervaet', zie oude prentkaart, in de volksmond ook de patattentoren genoemd omdat er ooit een handelaar in aardappelen woonde. De villa werd in 1928 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwing', in eigendom van G. Hoffman-Swevers.

maandag 8 oktober 2018: Eengezinswoning

Mechelbaan 6, Meise (Vlaams-Brabant)

Voor de gemeente een zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande eengezinswoning in pakketbootstijl, gelegen in een omringende beboomde tuin aan de straatzijde afgesloten door een buxushaag en toegankelijk via een lage houten vleugelpoort.

maandag 8 oktober 2018: Pastorie van de Sint-Brixiusparochie

Hoefkantweg 5, Meise (Vlaams-Brabant)

Eenvoudige pastorie met neoclassicistische kenmerken, gebouwd in 1838, zie gevelsteen in de achtergevel, naast de deur ter hoogte van de plint. Naast het bouwjaar worden ook burgemeester Emmanuel Vander Linden, baron d’Hooghvorst, pastoor Matthijs en andere prominenten vermeld. Vandaag in gebruik als jeugdhuis.

maandag 8 oktober 2018: Birrebeekkapel

Birrebeekstraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Pijlerkapel opgericht omstreeks 1930 aan de rand van een akker naast de Birrebeek ter gedachtenis van de familie Henri Vander Veken; de benaming werd ontleend aan de Birrebeek en het plaatselijke toponiem Birrebeekveld. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

maandag 8 oktober 2018: Sint-Brixius-Rode

Meise (Meise)

Het gehucht Sint-Brixius-Rode, van oudsher deel uitmakend van Meise, ontstond door het rooien van de hier gelegen bossen rond de 10de eeuw. Vermoedelijk speelde de aanwezigheid van de Birrebeek, een zijriviertje van de Rupel dat in Brixius ontspringt, hierbij eveneens een rol.

maandag 8 oktober 2018: Sint-Martinuskapel

Sint-Martenslinde zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

In 1982 naar het oorspronkelijk uitzicht heropgebouwde pijlerkapel met recuperatie van de hardstenen rondboognis en gevelsteen van de voorgaande kapel van 1818.

maandag 8 oktober 2018: Regionalistische villa naar ontwerp van Luc Viérin

Schapenbaan 10, Meise (Vlaams-Brabant)

Monumentale villa in regionalistische stijl naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin, in 1956 kadastraal geregistreerd als huis met lustgrond in eigendom van 'Mij Burgerlijke Societé Immobilière de Valorisation Sival'.

maandag 8 oktober 2018: Borstbeeld Karel Van De Woestijne

Rooststraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Omhaagd perkje met monument ter ere van Karel Van De Woestijne uitgevoerd in witsteen door de Londerzeelse kunstenaar Wilfried Pas in 1992 (zie inscriptie) met op de achtergrond de uitgestrekte Maalbeekvallei.

maandag 8 oktober 2018: Woonstalhuis

Rooststraat 17, Meise (Vlaams-Brabant)

Aan de straat doch iets beneden het straatniveau gelegen woonstalhuis gesitueerd op een sterk afhellend terrein naar de Maalbeek toe. Het pand werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1866 in eigendom van Desmet, landbouwer.

maandag 8 oktober 2018: Standbeeld van baron Emmanuel Vanderlinden d’ Hooghvorst

Oudstrijdersplein zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Het standbeeld van baron Emmanuel Vander Linden d’ Hooghvorst, burgemeester van Meise van 1807 tot 1866 en van Wolvertem in 1814-1836, werd opgericht in 1893 op het plein ten zuiden van de Sint-Martinuskerk en ingehuldigd op 24 september van dat jaar.

maandag 8 oktober 2018: Kilometerpaal

Nieuwelaan zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Deels rood-wit beschilderde, betonnen kilometerpaal uit het interbellum, gelegen op de hoek met de Kapellelaan. Op de paal staat het oude wegnummer N1B weergegeven evenals de afstand tot Antwerpen 35 K en de afstand tot Brussel 10K.

maandag 8 oktober 2018: Woning Spillemaeckers naar ontwerp van W. Van Der Meeren

Krogstraat 90-92, Meise (Vlaams-Brabant)

Modernistische tweegezinswoning op onregelmatige plattegrond, opgetrokken voor twee broers naar een ontwerp van 1965 van Willy Van Der Meeren. De woning bestaat uit zeven uitspringende betonnen portieken waarop houten dakspanten werden bevestigd.

maandag 8 oktober 2018: Cottage-getinte villa

Krogstraat 87, Meise (Vlaams-Brabant)

Villa met vage cottage-inslag, in 1904 kadastraal geregistreerd als ‘vente et nouvelle construction’ in eigendom van Hugo Gottlob-Garreau, bestuurder, met een vergroting in 1906. De villa is gelegen in een omringende, beboomde tuin te bereiken via een gekasseide weg.

maandag 8 oktober 2018: Hekpijlers

Groendal zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

In het begin van Groendal, op de hoek met de Rooststraat staan twee monumentale geblokte hekpijlers met inspringende hoek en een bekronende vaas met dierenkoppen in witsteen.