Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

donderdag 23 november 2017: Sociale woonwijk Groenerf

Groenerf (Vleteren)

Sociale woonwijk van 28 woningen in opdracht van de huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak uit Ieper, in gebruik genomen in 1983. Het ontwerp is van Jean Van den Bogaerde.

donderdag 23 november 2017: Sociale woonwijk van Jean Van den Bogaerde

Heidestraat, Sint-Jorisstraat (Ieper)

Sociale woonwijk van 45 woningen, in gebruik genomen in drie fasen (1981, 1982, 1983). Het ontwerp van Jean Van den Bogaerde werd slechts gedeeltelijk uitgevoerd.

maandag 20 november 2017: Burgerhuis met magazijn

Vossebeekweg 34, Overijse (Vlaams-Brabant)

Burgerhuis met magazijn opgetrokken begin 20ste eeuw in eigendom van handelaar André Joseph Vital Taymans – Depage. Dit burgerhuis is een voorbeeld van een eenvoudige serristenwoning met magazijn uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt in de streek.

maandag 20 november 2017: Begraafplaats Overijse

Solheide zonder nummer (Overijse)

Ommuurde begraafplaats uit het eerste kwart van de 19de eeuw gelegen op een helling ten noordwesten van het centrum van Overijse tussen de Brusselsesteenweg en Solheide.

maandag 20 november 2017: Schuilkelder

Nijvelsebaan zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Schuilkelder opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met acht andere schuilkelders in Overijse.

donderdag 16 november 2017: Brouwerij Martinas

Kattestraat 26-28, 27, Langensteenweg 4-6, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Voormalig brouwerijcomplex Martinas of Ginder-Ale met directeurswoning, gelegen op de hoek van de Kattestraat met de Langensteenweg sinds de jaren 1870. De brouwerijgebouwen werden stelselmatig uitgebreid en vernieuwd, en bleven tot circa 1991 in werking.

donderdag 16 november 2017: Langensteenweg

Langensteenweg (Merchtem)

De Langensteenweg gaat terug tot de zogenaamde 'Oude Straat', die al in de 13de eeuw een onderdeel was van de verbindingsweg tussen Dendermonde en Leuven. Het huidige tracé loopt vanaf de Dendermondestraat in het noordwesten tot aan de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten zuidoosten.

donderdag 16 november 2017: Stationsstraat

Stationsstraat (Merchtem)

De huidige Stationsstraat vertrekt in het centrum van Merchtem vanaf het kruispunt met de Krekelendries en in het verlengde van de Kattestraat in zuidwestelijke richting.

donderdag 16 november 2017: Serristenvilla

Vijverstraat 17, Overijse (Vlaams-Brabant)

Eind 19de-eeuws burgerhuis achterin, ten noorden, gelegen op een sterk hellend perceel en toegankelijk via een lange oprijlaan. Het burgerhuis is een voorbeeld van een rijke serristenwoning uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt in de streek (eind 19de-begin 20ste eeuw).

donderdag 16 november 2017: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Solheide zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Eind 19de-eeuwse neogotische kapel gelegen op de hoek met Mollenberg.

dinsdag 7 november 2017: Dubbele gemeenteschool

Heuvelstraat 57-59, Overijse (Vlaams-Brabant)

Eind 19de-eeuwse dubbele gemeenteschool. Het U-vormige complex met twee grote onderwijzerswoningen en eenspeelplaats, afgesloten van de straat door een muur met ijzeren hekken en toegangspoortjes, is beeldbepalend voor de Heuvelstraat.

dinsdag 7 november 2017: Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Kouterstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Kleine pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle en gedateerd "1752". In deze omgeving werd al een kapel weergegeven op de Villaretkaart van circa 1748. De kapel werd in de jaren 1950 heropgebouwd na verbreding van de weg

dinsdag 7 november 2017: Watertoren

Korenarenstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Modernistische watertoren van 1938 gelegen tegenover de Losweg en van de straat afgesloten door een lage bakstenen ommuring en een laag hekken (vernieuwd?) tussen bakstenen muurtjes.

dinsdag 7 november 2017: Commandopost

Just. Lipsiusplein zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Commandopost opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter samen met acht andere schuilkelders in Overijse. De commandopost bevindt zich onder het talud voor het oude gemeentehuis ten noorden van de Sint-Martinuskerk.

dinsdag 7 november 2017: Heilig Hartbeeld

Just. Lipsiusplein zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Heilig hartbeeld van 1927 op een hoge blauwe hardstenen sokkel gelegen tegen de noordwestelijke oksel van het schip en transept van de Sint-Martinuskerk. Rond het beeld plantsoen dat afgesloten is met een laag ijzeren hekken.

dinsdag 7 november 2017: Serristenvilla

Heuvelstraat 66, Overijse (Vlaams-Brabant)

Karakteristieke villa zoals die door gegoede burgers als handelaars of druivenkwekers werden gebouwd in het interbellum. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1926 in eigendom van J.F. Vandendael-Laureys met als beroep "négociant". In 1931 werd de halve serre links naast de woning kadastraal geregistreerd.

dinsdag 7 november 2017: Burgerhuis

Heuvelstraat 44, Overijse (Vlaams-Brabant)

Burgerhuis met een voor het centrum van Overijse en de Heuvelstraat kenmerkende beraapte bepleistering uit begin 20ste eeuw. Links naast de woning doorgang naar de achterliggende tuin, afgesloten door een verzorgd uitgewerkt smeedijzeren hekken.

dinsdag 7 november 2017: Burgerhuis

Heuvelstraat 42, Overijse (Vlaams-Brabant)

Burgerhuis met begin 20ste-eeuws uitzicht en een voor de Heuvelstraat kenmerkende uitgewerkte neoclassicistische gecementeerde gevel.

maandag 6 november 2017: Brusselsesteenweg

Brusselsesteenweg (Beersel)

De Brusselsesteenweg die met een gebogen verloop van het oude dorpscentrum in noordelijke richting naar de Alsembergsesteenweg loopt, vormt een alternatief voor de steile klim over de heuvel van de oude weg Brussel-Nijvel via de Pastoor Bolsstraat.

maandag 6 november 2017: Drie arbeiderswoningen met muurkapel

Guido Gezellestraat 52-56, Beersel (Vlaams-Brabant)

Eenheidsbebouwing van drie arbeidershuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, opgetrokken door Petrus Merckx-Mertens begin jaren 1880 (kadastrale registratie 1884).

maandag 6 november 2017: Vrijstaand burgerhuis

G. Demeurslaan 94, Beersel (Vlaams-Brabant)

Vrijstaand burgerhuis, mogelijk personeelswoning, opgetrokken in 1875 door De Meurs-Parents Gustave, eigenaar van de naastgelegen papierfabriek.

maandag 6 november 2017: Hoeve

Laarheidestraat 125, Beersel (Vlaams-Brabant)

In oorsprong 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, waarvan enkel het indrukwekkende boerenburgerhuis en de schuur zijn bewaard, op een erf dat aan de straat afgesloten is door een muur met hekwerk.

maandag 6 november 2017: Estaminet In de Heidebloem

Krabbosstraat 109-113, Beersel (Vlaams-Brabant)

Langgestrekt 18de-eeuws estaminet In de Heidebloem, zoals vaag te lezen staat op de met imitatieboomstammen omgeven tekstplaat op de hoek van het gebouw.

maandag 6 november 2017: Burgerhuis met schuur

Alsembergsesteenweg 529, Beersel (Vlaams-Brabant)

Woonhuis opgetrokken door Laurentius Portaels (herbergier) in 1848 en volgens de kadastrale gegevens vier jaar later uitgebreid met de schuur. In 1917 wordt een verbindend volume opgetrokken door Lodewijk Beelen-Vanderberghen.

maandag 6 november 2017: Woning Burssens met museum

Verschansingsstraat 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

De woning van Amaat Burssens is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1955 naar ontwerp van Burssens’ schoonzoon, de Gentse architect Daniël Craet, die gelijktijdig op het aanpalende perceel zijn eigen woning bouwde. Volgens een aanvraag van 1959 werd een klein museum toegevoegd achteraan in de tuin, eveneens ontworpen door Craet.