Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

donderdag 22 november 2018: Antitankgracht tussen fort Stabroek en fort Oelegem

Antwerpen, Brasschaat, Brecht, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek (Antwerpen)

De antitankgracht is een 33 km lange verdedigingsgracht ten noordoosten van Antwerpen, tussen de Schelde en het Albertkanaal. De gracht is tussen 1938-1940 aangelegd als onderdeel van de vesting Antwerpen.

dinsdag 20 november 2018: Antwerpse Heirweg

Antwerpse Heirweg (Assenede)

De Antwerpse Heirweg is een deels gekasseide dreef ten zuiden van Oosteeklo, gelegen op de dekzandrug Maldegem - Stekene. Deze weg gaat terug op de middeleeuwse heerweg die Antwerpen met Brugge verbond.

maandag 5 november 2018: Watercipres

Stationsstraat 131 (Lanaken)

In de voortuin van een villa in de Stationsstraat staat een watercipres of Chinese moerascipres met een omtrek van 324 cm.

vrijdag 14 september 2018: Vrijheidsboom

Markt (Pittem)

Op het Marktplein van Pittem staat een geknotte linde. In 1960 werd deze boom aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom die van 1830 dateerde.

vrijdag 14 september 2018: Vredesboom

Hospitaalstraat, Poperingseweg, Sixplein (Ieper)

Op het Sixplein, voor het gemeentehuis van Vlamertinge, staat een jonge vredesboom. Deze is vrij recent aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De nieuwe boom staat in een plantsoen en is op dezelfde locatie, achter de calvarie, ingeplant.

vrijdag 14 september 2018: Koningsboom

Paul Bergmansdreef (Gent)

Centraal in het Citadelpark in Gent, langs de Paul Bergmansdreef, staat er een jonge, opgaande koningslinde (Tilia (x) europaea 'Pallida). Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.

vrijdag 14 september 2018: Herdenkingsboom

Louis Marcelisstraat, Wijngaardlaan (Wezembeek-Oppem)

Aan de zuidzijde van het parkje tussen de Louis Marcelisstraat en de Wijngaardlaan, staat een herdenkingsboom, als onderdeel van een plantsoen. Deze linde is in 1975 geplant als herdenkingsboom, ter nagedachtenis van de bevrijding van de gevangenenkampen in 1945.

vrijdag 14 september 2018: Eeuwfeestboom

Arth. Michielsplein (Overijse)

Rechts voor de gemeenteschool staat een opgaande eik. Deze boom is in 1930 als eeuwfeestboom aangeplant, ter gelegenheid van de viering van het honderdjarig bestaan van België.

vrijdag 14 september 2018: Vredesboom

Kerkplein (Wingene)

Op het plein voor de kerk van Wingene staat een opgaande, geënte boom. Deze linde is met grote plechtigheid op 12 november 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

woensdag 29 augustus 2018: Meersstraat

Meersstraat (Merelbeke)

De Meersstraat is een kasseiweg die slingert tussen percelen weiland en dichter bij het dorpscentrum van Melsen tussen bebouwing loopt waaronder een historische hoeve. De weg is deels ingesneden in de flank en de beplanting met een opgaande rij populieren aan het begin benadrukt het wegtracé zodat dit herkenbaar is vanaf de omringende wegen zoals de Galgeveldstraat en de Wittebuisstraat. De omgeving van de weg heeft zijn agrarisch karakter grotendeels behouden wat de contextwaarde van de kasseiweg versterkt. Het historisch wegtracé is intact en leidt van de meersen naar het hoger gelegen dorp. De Meersstraat maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen die het centrum van Melsen in de 18de eeuw verbonden met de uitgestrekte Scheldemeersen.

dinsdag 21 augustus 2018: Vredesboom

Hekslaan, Molenstraat (Heers)

Op de splitsing van de Hekstraat en Molenstraat in Heks, staat een opgaande linde. Deze boom is in 1919, tijdens de vredesfeesten, aangeplant als vredesboom.

dinsdag 21 augustus 2018: Vredesboom

Goedstraat, Grijsbulckstraat, Pannestraat (Deinze)

Op het kruispunt van de Grijsbulckstraat, Pannestraat en Goedstraat in Grammene staat een vredeslinde. Deze boom werd aangeplant op 25 maart 1920.

dinsdag 21 augustus 2018: Vredesboom

Keuzelingsstraat (Kluisbergen)

Voor de voormalige gemeenteschool van Kwaremont staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.

dinsdag 21 augustus 2018: Vredesboom

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)

Naast de kerk van Ooigem staat een opgaande Acacia (Robinia pseudoacacia). Deze boom is wellicht kort na WOI aangeplant als vredesboom.

donderdag 16 augustus 2018: Knotes als hoekboom

Villers-l'Evêque straat (Herstappe)

De imposante knotes in Herstappe staat op de hoek van de Villers-l’Evêquestraat en de Molenweg van Lauw naar Villers-l’Evêque, op de hoek van een hoogstamboomgaard bestaande uit kersenbomen.

donderdag 16 augustus 2018: Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)

De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.

vrijdag 10 augustus 2018: Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)

De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.

donderdag 9 augustus 2018: Kapelboom in populierenbos

Erembodegem (Aalst)

Net voorbij het kruispunt van Kapelleveld en Papeveld leidt een grindweg naar beneden richting de Dendervallei. De weg leidt langs een open weiland en passeert vervolgens door een populierenbos en langs de berm van de E40 om uit te komen op het jaagpad op de rechteroever van de Dender. Waar de weg de populierenaanplanting bereikt is aan een van de opgaande bomen een kleine Onze-Lieve-Vrouwkapel bevestigd. De wegel komt al voor op de Kabinetskaart van de Ferraris en wordt in de 19de eeuw aangeduid als 'Berg straat'. Deze weg vormde van op de hoger gelegen gronden in het dorp een toegangsweg naar de meersen en vormde op zich de scheiding tussen de 'Kapelle meersch' en de 'Wierook meersch'. Mogelijk is de huidige kapelboom een voortzetting van een wegkapel of kapelboom langs deze oude ontsluitingsweg.

dinsdag 31 juli 2018: Eeuwfeestboom en herdenkingsmonument

Pastoor Van Haechtplein zn (Meerhout)

Midden op het Pastoor Van Haechtplein staat een opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is geplant tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930. De beuk heeft een omtrek van 380 cm en een totale hoogte van 20 m.

dinsdag 31 juli 2018: Vredesboom

Dorpsstraat zn (Neerpelt)

Op het pleintje tussen de kerk en het voormalige gemeentehuis staat een jonge christusdoorn (Gleditsia triacantos). Deze boom is aangeplant als vervanging van de oorspronkelijke vredesboom (ook een christusdoorn).

dinsdag 31 juli 2018: Vredesboom en roepstenen

Dorpsstraat zn, Michielsplein zn (Hamont-Achel)

Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog.

dinsdag 31 juli 2018: Vredesboom met herdenkingsmonument

Hartenberg zn (Bilzen)

Op het dorpsplein van Eigenbilzen, rechts voor de toegang van de kerk staat een oorlogsgedenkteken, beschaduwd door een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Beide zijn opgericht ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

donderdag 26 juli 2018: Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Elf-Septemberlaan, Weg naar Opoeteren (Opglabbeek)

Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).

vrijdag 29 juni 2018: Vredesboom

Gaversesteenweg zn, Oudenaardsesteenweg zn (Deinze)

Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant. Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.

vrijdag 29 juni 2018: Vredesboom

Meerdorp zn, Vredeboomstraat zn (Hoogstraten)

Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.