Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

vrijdag 16 maart 2018: Villatuin Gielen

Hoogstraat 59 (Hoeselt)

Beeldbepalende oudere bomen in de nieuw aangelegde tuin bij de in 1900 geregistreerde villa Gielen.

vrijdag 16 maart 2018: Vredesboom

Gemeenteplein zn (Oostkamp)

Op het Gemeenteplein in Oostkamp, naast de kerk, staat een jonge vredesboom. Deze zilverlinde (Tilia tomentosa) is in 2014 geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. In 2012 moest de zieke zilverlinde uit 1919 geveld worden.

vrijdag 2 maart 2018: Drie platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat zn (Ingelmunster)

Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Oudenaardsesteenweg zn (Avelgem)

Aan de kerk van Kerkhove staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht in 1922. Dichtbij staat een geknotte linde met een behoorlijke omvang (omtrekt van 290 cm). Vermoedelijk werd deze zilverlinde (Tilia tomentosa) terzelfdertijd als vredesboom geplant.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Kerkhofplein zn, Kerkomtrek zn (Zwevegem)

Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn. Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Otegemplaats zn, Zwevegemstraat zn (Zwevegem)

Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

vrijdag 2 maart 2018: Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes bij oorlogsgedenkteken

Moenplaats zn (Zwevegem)

Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.

vrijdag 2 maart 2018: Acacia als vredesboom

Sint-Jansstraat zn (Waregem)

Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel. Tevens werd een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. De acacia staat in een verhoogd plantsoen afgezet door een bakstenen muurtje en flankeert de toegang tot het kerkhof.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Kapellestraat zn, Wapenplaats zn (Dentergem)

Op de Wapenplaats in Wakken, naast het oorlogsgedenkteken, staat een jonge opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 2004 en vervangt de oorspronkelijke vredesboom uit 1919. Dergelijke vredesbomen zijn aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

vrijdag 2 maart 2018: Koningslinde

Ijzerlegerstraat zn, Koning Albertstraat zn (Diksmuide)

Op de hoek van de Ijzerlegerstraat en de Koning Albertstraat staat een jonge opgaande linde, naast de Sint-Rochuskapel. Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60e verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.

vrijdag 2 maart 2018: Vrijheidsboom

Marktplein zn (Ardooie)

Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).

vrijdag 2 maart 2018: Bruine beuk als vredesboom

Melkmarkt zn (Izegem)

Centraal op de Melkmarkt staat een opgaande bruine beuk. Deze boom is als vredesboom aangeplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De beuk is verhoogd ingeplant en afgezet door een bakstenen muurtje.

vrijdag 2 maart 2018: Esdoorndreef of 'Maple Avenue'

Canadalaan zonder nummer (Ieper)

De Canadalaan is een esdoorndreef, ook ‘Maple Avenue’ genoemd, die slingerend naar Hill 62 toe loopt. De weg ligt op het tracé van de tweede geallieerde verdedigingslinie rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. De esdoorns werden aangeplant ter herdenking van de Canadese soldaten die op deze locatie gevochten hebben.

vrijdag 2 maart 2018: Zilverlinde

Lode De Boningestraat zonder nummer (Wevelgem)

Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Kerkstraat zonder nummer (Zuienkerke)

Aan de kruising van Nieuwe Steenweg en Kerkstraat in Zuienkerke staat een opgaande Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom staat achter een bakstenen muur op de begraafplaats en is aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 291 cm en totale hoogte van 21 m.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesboom

Doelhofstraat zonder nummer (Zuienkerke)

Centraal op het pleintje aan de kerk van Nieuwmunster staat een jonge zilverlinde. Deze boom is recent aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom uit 1919.

vrijdag 2 maart 2018: Herdenkingsboom 75 jaar België

Haringmarkt zonder nummer (Damme)

Op het graspleintje aan de Haringmarkt staat een opgaande linde (Tilia platyphyllos ssp. platyphyllos ‘Sanguinea’). Deze boom is aangeplant in 1905 ter herdenking van het 75-jarig bestaan van België. De linde is door zijn omvang en ligging beeldbepalend op het plein.

vrijdag 2 maart 2018: Linde als vredesboom

Lindeplein zonder nummer (Damme)

Midden op het Lindeplein staat een opgaande linde. Deze boom werd als vredesboom geplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond de boom op de hoek van de Dorpsstraat en de Decloedtstraat. Naderhand werd de linde verplant naar de huidige locatie.

vrijdag 2 maart 2018: Vredeslinde en esdoorns bij oorlogsgedenkteken

Gaston Roelandtsplein zonder nummer (Brugge)

Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.

vrijdag 2 maart 2018: Vredesbomen als laanbeplanting

Leopold I-laan zonder nummer (Brugge)

De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog).

vrijdag 2 maart 2018: Drie lindes als vredesbomen

Gentpoortvest zonder nummer (Brugge)

Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.

vrijdag 2 maart 2018: Zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat zonder nummer (Brugge)

In het grasperkje voor de toegang van het kerkhof (en van de voormalige kerk) staat een zilverlinde. Deze boom is in 1920 aangeplant als vredesboom.

vrijdag 2 maart 2018: Bruine beuk als vredesboom

Oude Dorpsweg zonder nummer (Jabbeke)

De bruine beuk is op 25 maart 1920 als vredesboom aangeplant en staat tussen het voormalig gemeentehuis en de kerk. De opgaande boom is met zijn omtrek van 350 cm, totale hoogte van 25 m en takvrije stam van 7 m beeldbepalend in het straatbeeld.

dinsdag 27 februari 2018: Demerpark

Parklaan zonder nummer (Bilzen)

Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.

maandag 26 februari 2018: Begraafplaats

Hoflaan zonder nummer (Hoeselt)

In de late jaren 1950 aangelegde begraafplaats met toegangshek, mooie lanen van schijncipres, een hagentuin rond een Christusbeeld en enkele volgroeide bomen.