Laatst toegevoegd

Hier onder vind je een overzicht van de 25 laatst toegevoegde items uit alle inventarissen. Je kan je ook abonneren op dit overzicht via RSS.

maandag 12 november 2018: Celtic Field-complex van de Lindelse Heide

Overpelt (Overpelt)

Bij de Lindelse heide werden al in de jaren 1980 via luchtfotografie sporen van Celtic Fields opgemerkt. Op basis van het Digitaal Hoogtemodel bevindt er zich een uitgestrekt en goed bewaard complex van Celtic Fields. Dit complex heeft verband met de vele andere archeologische vondsten uit de metaaltijden in de omgeving.

woensdag 7 november 2018: Celtic Field-akkercomplexen

Antwerpen, Limburg

Celtic Fields (in Nederland ook wel raatakkers genoemd) zijn akkercomplexen uit de metaaltijden (late bronstijd tot late ijzertijd). Hun typische voorkomen bestaat uit aaneengesloten gehelen van akkertjes van ca 40 op 40 meter, omgeven door lage maar brede wallen. Dergelijke akkercomplexen zijn gekend uit Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Scandinavië, en België. In Vlaanderen zijn er verschillende complexen bekend in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

dinsdag 6 november 2018: Romeinse vicus op plateau De Kommel

Haagdoorn (Dilsen-Stokkem)

De vicus bevindt zich op ca. 850 meter ten zuidoosten van het centrum van Oud-Dilsen. In het westen wordt het gebied begrensd door de bebouwing ten oosten van de Rijksweg N78. Een landweg vormt de grens ten noordwesten, de Stokkemerbaan vormt de oostelijke grens en ten zuiden wordt het gebied begrensd door de Vrietselbeek. De weg Haagdoorn doorkruist het gebied van het noordoosten naar het zuidwesten en heeft een afsplitsing richting het zuidwesten. Op 18 april 2012 werd in opdracht van de Vlaamse overheid door het archeologisch projectbureau ARON bvba, een waarderend en evaluerend archeologisch onderzoek uitgevoerd op deze site.

dinsdag 6 november 2018: Reliëf met Heilig Hartbeeld

Schooldries zonder nummer, Brecht (Antwerpen)

Reliëf met Heilig Hartbeeld door Jan Gerrits, in 1919 opgericht ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

maandag 5 november 2018: Watercipres

Stationsstraat 131 (Lanaken)

In de voortuin van een villa in de Stationsstraat staat een watercipres of Chinese moerascipres met een omtrek van 324 cm.

maandag 29 oktober 2018: Plantenpaleis

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Het plantenpaleis ligt in het zuidelijk deel van het domein van de Plantentuin, op grondgebied Wemmel, ten noordoosten van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan. Hier vinden de vorstgevoelige en tropische planten een onderkomen. Het werd gerealiseerd tussen 1947 en 1958 naar ontwerp en onder leiding van architect M. Cole

maandag 29 oktober 2018: Belvedèrepaviljoen

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen op een heuvel. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw.

maandag 29 oktober 2018: Balatkas of Kroonserre

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Ten noordwesten van de ingang aan de J.Van Gijsellaan ligt de sierlijke Balat-serre, naar haar bekroning ook "Kroonserre" genoemd of naar haar bestemming "Victoriakas". Ze werd in 1854 ontworpen door Alphonse Balat (Elsene 1818-1895), hofarchitect van Leopold II, voor de Brusselse zoo in het Leopoldpark.

maandag 29 oktober 2018: Modernistisch home voor verpleegsters

Welzijnscampus 7, Genk (Limburg)

Tehuis voor de inwonende verpleegsters van het Sint-Jansziekenhuis, in 1961 ontworpen door de Brusselse architect-stedenbouwkundige Noël Van Malleghem. Gebouw in Internationale Stijl met typische expo-58 elementen, zoals V-vormige 'pilotis', kleurige sandwichpanelen en een plastisch vormgegeven trap.

vrijdag 12 oktober 2018: Spoorwegbedding lijn 23: deel Borgloon-Tongeren

Borgloon, Tongeren (Limburg)

Deze voormalige spoorlijn 23 loopt van Drieslinter naar Tongeren. Het deel tussen Borgloon en Tongeren werd op 10 september 1879 geopend. De spoorlijn werd ook wel de fruitspoorlijn genoemd omdat er veel fruit langs vervoerd werd voor de stroopfabrieken. In 1957 werd het personenverkeer stopgezet. Vanaf 1958 tot 1980 werd de spoorweg definitief gesloten en werden de sporen opgebroken. Het grootste deel van de voormalige lijn 23 is nu aangelegd als fietspad.

vrijdag 12 oktober 2018: Bellevuebos en kastelen van Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw, Kerniel (Borgloon), Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Wintershoven (Kortessem)

Dit 706 ha grote gebied op de overgang tussen droog en vochtig Haspengouw wordt gekenmerkt door zijn zacht glooiend reliëf, een oude boskern op de steilrand (Bellevuebos) en een voor Haspengouw typisch kasteeldorp (Gorsopleeuw). Vier kastelen, waarvan twee met wortels in het laat-middeleeuwse feodale verleden, bepalen mee de aanblik van het dorp. De aanwezigheid van grote hoeves wijst op de vroegere agrarische rijkdom van Haspengouw. Het Bellevuebos is met zijn 128 ha één van de grotere boscomplexen in het voor het overige traditioneel bosarm Haspengouw. Buiten het bos kwamen open akkers en in mindere mate boomgaarden voor.

woensdag 10 oktober 2018: Architectenwoning van Fried Verschuren

Staf Bruggenstraat 80, Gent (Oost-Vlaanderen)

De architectenwoning van Fried Verschuren ligt in een rustige, groene woonwijk ten noorden van het centrum van Sint-Amandsberg. Het vrijstaande pand is ingeplant op het laatste perceel in de rij, dat aan de achterzijde aansluit op een gemeentelijk park.

woensdag 10 oktober 2018: Hoeve

Amelgemstraat 3, Meise (Vlaams-Brabant)

Deze in oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse langgestrekte hoeve bestaat momenteel uit een woonstalhuis met voorliggende waterput en mestvaalt en een later toegevoegde vrijstaande schuur ten zuiden, op het kadaster ingetekend in 1935. Het perceel waarop de hoeve is ingeplant, grenst onmiddellijk aan het ronde perceel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte.

woensdag 10 oktober 2018: Amelgemstraat

Amelgemstraat (Meise)

Straat gelegen binnen het gelijknamige, landelijke gehucht ten zuidwesten van de dorpskern van Meise. Deze omgeving behoorde eertijds tot het abdijdomein van de norbertijnen van Grimbergen en behield volledig zijn oorspronkelijke eenheid en structuur met drie zwaartepunten: de kapel Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en de twee hoeves Groot Amelgem en Klein Amelgem.

maandag 8 oktober 2018: Kapel Onze-Lieve-Vrouw

's Herenweg zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

De wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ligt op de splitsing met de Plasstraat. Op het kadaster wordt ze samen met de hoeve (Plasstraat 127) in 1861 ingetekend op een leeg perceel; Johannes Verbesselt, landbouwer, wordt vermeld als erfpachter 'bail emphytéotique'.

maandag 8 oktober 2018: 's Herenweg

's Herenweg (Meise)

De 's Herenweg vormt de hoofdas van het gehucht Sint-Brixius-Rode. Deze weg vertrekt in het centrum met bij het begin de inplanting van de parochiekerk en het ertegenover gelegen Hof ter Kercke, dat aan de basis lag van de ontwikkeling van Rode.

maandag 8 oktober 2018: Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Potaardestraat 1, Meise (Vlaams-Brabant)

Aan de straat gesitueerde onderwijzerswoning met achterliggende haakse klassenvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw, in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid.

maandag 8 oktober 2018: Villa

Plasstraat 2, Meise (Vlaams-Brabant)

Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin. Eertijds in gebruik als 'Laiterie Dervaet', zie oude prentkaart, in de volksmond ook de patattentoren genoemd omdat er ooit een handelaar in aardappelen woonde. De villa werd in 1928 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwing', in eigendom van G. Hoffman-Swevers.

maandag 8 oktober 2018: Eengezinswoning

Mechelbaan 6, Meise (Vlaams-Brabant)

Voor de gemeente een zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande eengezinswoning in pakketbootstijl, gelegen in een omringende beboomde tuin aan de straatzijde afgesloten door een buxushaag en toegankelijk via een lage houten vleugelpoort.

maandag 8 oktober 2018: Pastorie van de Sint-Brixiusparochie

Hoefkantweg 5, Meise (Vlaams-Brabant)

Eenvoudige pastorie met neoclassicistische kenmerken, gebouwd in 1838, zie gevelsteen in de achtergevel, naast de deur ter hoogte van de plint. Naast het bouwjaar worden ook burgemeester Emmanuel Vander Linden, baron d’Hooghvorst, pastoor Matthijs en andere prominenten vermeld. Vandaag in gebruik als jeugdhuis.

maandag 8 oktober 2018: Birrebeekkapel

Birrebeekstraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Pijlerkapel opgericht omstreeks 1930 aan de rand van een akker naast de Birrebeek ter gedachtenis van de familie Henri Vander Veken; de benaming werd ontleend aan de Birrebeek en het plaatselijke toponiem Birrebeekveld. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

maandag 8 oktober 2018: Sint-Brixius-Rode

Meise (Meise)

Het gehucht Sint-Brixius-Rode, van oudsher deel uitmakend van Meise, ontstond door het rooien van de hier gelegen bossen rond de 10de eeuw. Vermoedelijk speelde de aanwezigheid van de Birrebeek, een zijriviertje van de Rupel dat in Brixius ontspringt, hierbij eveneens een rol.

maandag 8 oktober 2018: Sint-Martinuskapel

Sint-Martenslinde zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

In 1982 naar het oorspronkelijk uitzicht heropgebouwde pijlerkapel met recuperatie van de hardstenen rondboognis en gevelsteen van de voorgaande kapel van 1818.

maandag 8 oktober 2018: Regionalistische villa naar ontwerp van Luc Viérin

Schapenbaan 10, Meise (Vlaams-Brabant)

Monumentale villa in regionalistische stijl naar een ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin, in 1956 kadastraal geregistreerd als huis met lustgrond in eigendom van 'Mij Burgerlijke Societé Immobilière de Valorisation Sival'.

maandag 8 oktober 2018: Borstbeeld Karel Van De Woestijne

Rooststraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Omhaagd perkje met monument ter ere van Karel Van De Woestijne uitgevoerd in witsteen door de Londerzeelse kunstenaar Wilfried Pas in 1992 (zie inscriptie) met op de achtergrond de uitgestrekte Maalbeekvallei.