Graanmarkt

Beschrijving

Rechthoekig plein, ten westen grenzend aan de Kapellestraat. Aangelegd en met bomen beplant na 1806, toen de stad de goederen van het voormalige Capucijnenklooster aankocht.

Ontwerpen uit het eerste kwart van de 19de eeuw voor aanleg van het plein; daartoe noodzakelijke afbraak van de Heilige Magdalenakerk (1616-1623), die samen met haar kerkhof paalde aan de Kapellestraat. De oude stallingen werden opgeruimd voor de oprichting van het Atheneum in 1839; neoclassicistisch gebouw dat inmiddels werd vervangen door een ruimer gebouw uit de 20ste eeuw.

In zijn huidige vorm, rechthoekig plein, mager beboomd ten opzichte van afbeeldingen uit de 19de eeuw, die een stemmig plein brachten met dubbele bomenrij en pomp. Nieuw Atheneum op oostzijde en recent, te hoog flatgebouw op de zuidzijde. Op westzijde, zogenaamd Pupillenschool, hier overgebracht na de opheffing van de Krijgsgevangenis in 1859.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle