Kerkstraat (Aalst)

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Kerkhofstraat" (tot circa begin 20ste eeuw) wijzend op de belangrijke functie als verbinding tussen de Grote Markt en de Sint-Martinuskerk met omliggend kerkhof (laatst genoemde tot eind 18de eeuw - 1784). Ligging overeenkomend met de heirweg Gent-Asse (vondsten van Gallo-Romeinse munten, romaans aardewerk) (8ste tot 10de eeuw).

Vermelding van kasseiing in het tweede kwart van de 15de eeuw; talrijke huisnamen voorkomend in de stadsrekeningen en schepenenboeken vanaf begin 15de eeuw, wijzend op haar doorlopende dubbele rol als verblijfplaats van voorname families en buurt van nering en hantering.

In zijn huidige vorm, boeiend straatbeeld met heterogene bebouwing; meestal zeer oude kernen, aangepast en voorzien van nieuwe gevels in loop van de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw; grotere diversiteit in opstanden, stijlen en volumes in de zuidelijke huizenrij (onpare nummers) die spijtigerwijze uitloopt op de gaping van het weggebroken hoekpand naast nummer 15. Recente verbouwingen van een aantal puien doch resterende en behoudenswaardige voorbeelden uit de 19de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle