Statieplein

Beschrijving

Ontwerpen van urbanisatieplan voor de nieuwe stationswijk (1852-1856) door J.P. Cluysenaar, goedgekeurd in 1856. Stratenaanleg met radiaal patroon: Vooruitgangstraat, Stationsstraat en Albert Liénartstraat, respectievelijk vertrekkend van L. Bauwensplein, Esplanade en Graanmarkt met perspectiefzichten op stationsgebouw; Majoor Charles Claserstraat en Nijverheidsstraat (parallel aan de spoorwegberm) zijn van minder belang. Hoofdas: Stationsstraat, verbinding tussen stationsplein en Esplanade (niet axiaal tegenover laatst genoemde).

Goed geïntegreerde wijk, ontworpen naar analogie van het historische centrum, getypeerd door talrijke markten en pleintjes (hier L. Bauwensplein); het station met zijn galerij is geïnspireerd op historische gebouwen met galerijen (Beurs van Amsterdam, Jezuïetencollege). Wijk met homogene bebouwing, bedreigd door weinig geïntegreerde nieuwe bouw (Esplanade, L. Bauwensplein, Stationsstraat, Albert Liénartstraat). Concentratie van vrije beroepen. Horeca-bedrijven op stationsplein. Stationsplein: rechth. gekasseid plein met rijhuizen van drie en een halve bouwlaag en drie of vier traveeën onder zadeldaken. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met afgeronde hoeken, voorzien van lekdrempels of doorlopende onderdorpels, mezzaninovensters met uitgespaarde hoeken. Kroonlijsten op klossen of modillons. Sommige gevels laten zich opmerken door fantasierijker stucwerk. Van dit patroon wijkt slechts nummer 13 (ernaast) af.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle