Stationsstraat

Beschrijving

Hoofdas van de stationswijk: verbinding tussen het Stationsplein en de Esplanade. Axiaal tegenover het Stationsplein met station als perspectivische afsluiting. Esplanade ten noorden van deze hoofdas.

Homogene gevelwanden gestoord door nieuwe bouw: zuidwand nummer 5, 7, 25 (voorheen fraai Louis-Philippe getint rijhuis, gesloopt in 1976), 27, 35; noordwand: nummer 14, 16 en 24.

Zuidwand getypeerd door rijhuizen van het enkelhuistype met drie bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint. Begane grond geaccentueerd door geprofileerde puilijst. Rechthoekige en getoogde muuropeningen in vlakke en geprofileerde omlijstingen. Kroonlijst op klossen (nummer 11, 13, 15).

Noordwand getypeerd door rijhuizen van het enkelhuistype met drie bouwlagen en wisselend aantal traveeën. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen plinten; deurrisaliet. Begane grond met imitatiebanden onder vlakke arduinen puilijst. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in geriemde omlijstingen. Poort met vleugeldeur waarboven deurvenster en balkon. Nummer 8 (vijf traveeën), nummer 10 (tien traveeën, verbouwde begane grond), nummer 12 (zes traveeën), nummer 18 (vijf traveeën).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle