Vooruitgangstraat

Beschrijving

Straat behorend tot de aanleg van de stationswijk, als bedoelde doch niet volledig geslaagde symmetrische tegenhanger van de A. Liénartstraat. Lopend van zuidoostelijke hoek van het L. Bauwensplein (vroeger Fabriekplein) eindigt het perspectief schuin op het station; in andere richting, overhoekse benadering van het vermelde plein met Veldstraat in de verlengde as. Nog vrij homogene bebouwing met voornamelijk enkelhuizen van twee en een halve verdieping en drie of meerdere traveeën; verschillende kroonlijsthoogten voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de halve verdieping. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met vrij eenvoudige ordonnantie en versiering; sommige opstanden worden met kleine of geen varianten toegepast op belendende panden (onder meer nummer 4, 6, 8). Opmerkelijke balkons met verzorgd ijzeren hek boven de voordeur of voor de middentravee van de bel-etage, die aldus een verspringend element vormen in het vrij continu ritme.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle