Vrijheidstraat

Beschrijving

In 1762 dempen van de "gracht der Versterking" op de plaats zogenaamd "De - kat" en de latere Vrijheidsstraat, laatst genoemde aangelegd circa 1830 als verbinding tussen het Vredeplein en de Esplanade.

Voornamelijk sobere bebouwing uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Twee grote burgerhuizen komen voor (nummer 4 en 53). Nieuwe bouw en vernieuwde parementen verstoren het geheel. Zeer homogene zuidwand (nummer 44-56) met eenvoudige enkelhuizen van twee en een halve bouwlaag en drie traveeën onder zadeldaken. Sobere lijstgevels met rechthoekige of getoogde muuropeningen. Diverse parementen: gecementeerd en beschilderd (nummer 44), vernieuwd (nummer 46), gecementeerd (nummer 48, 52), bepleisterd, beschilderd (nummer 50, 54, 56).

Meer gevarieerde noordwand. Zuidwand met eenvoudige enkelhuizen met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Lijstgevels op arduinen plinten; geprofileerde puilijsten; afgelijnd door onversierd entablement en kroonlijst. Rechthoekige vensters en deuren.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle