Eikerweg

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Munsterbilzen
Straat Eikerweg

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vormde samen met de Oude Heidestraat, de Korte Heidestraat en Eik (grondgebied Bilzen) de oude kern van het gehucht Eik, aangeduid als "Hameau Eeck" op de Ferrariskaart (1771-1777), "Hameau Eik" in de Atlas van de Buurtwegen (1846). De bebouwing bestond hoofdzakelijk uit langgestrekte hoeven met oriëntatie noordoost-zuidwest en één vierkanthoeve (grondgebied Bilzen). De Eikerweg zwenkt op de Ferrariskaart naar het oosten om daar de heide in te lopen, de Oude en de Korte Heidestraat lopen dood op de grens met de heide; zij liggen aan de rand van het landbouwgebied. In de 19de eeuw vormde de Hoefsmidstraat, via de huidige Waterstraat, de verbinding met het centrum van Munsterbilzen. Kern van het gehucht is de Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen op de hoek met de Hoefsmidstraat, waar zich in de 19de eeuw een driehoekig pleintje bevond.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Munsterbilzen

Munsterbilzen (Bilzen)

omvat Onze-Lieve-Vrouwekapel

Eikerweg zonder nummer, Bilzen (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.