Groenplaats

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Groenplaats

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Klein plein met onregelmatige vorm, het voormalige marktplein, gelegen ten westen van het kasteel van Rekem, buiten de oost-westhoofdas van de stad (ten noorden), en ermee verbonden door de Kerkstraat en Onder de Linden.

De Sint-Pieterskerk op de zuidzijde van het plein, is de in 1722 opgetrokken vervanging van de voormalige hofkerk, binnen de kasteelmuren gelegen. De oostzijde van het plein wordt ingenomen door de neogotische gebouwen van de voormalige Rijkspsychiatrische instelling, waartoe van 1921 tot ? het kasteel d'Aspremont-Lynden behoorde.

De Atlas van de Buurtwegen (1846) toont de noord- en westzijde van het plein met een vrijwel aaneengesloten bebouwing. Thans zijn deze zijden onbebouwd, de westzijde wordt gemarkeerd door het alleenstaand huis nummer 4.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon...

omvat Burgerhuis van 1820

Groenplaats 4, Lanaken (Limburg)

omvat Kasteel d'Aspremont-Lynden

Groenplaats 1, Lanaken (Limburg)

omvat Parochiekerk Sint-Pieter

Groenplaats 2, Lanaken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.