Kanaalstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Kanaalstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De straat ontstond tussen 1846 (Atlas van de Buurtwegen) en 1859 (bouw gemeentehuis) en leidde tot vóór een tiental jaren rechtstreeks naar een brug over het kanaal, thans verlegd naar een meer zuidelijk punt. De Atlas van de Buurtwegen geeft de oude toestand weer, waar de verbinding met het kanaal, en vóór 1823 met Uikhoven, gebeurde via Oude God en de Uikhoverpoort. Het kasteeldomein reikte toen tot de noordzijde van Oude God. Op de plaats van de Kanaalstraat bevonden zich in de 18de eeuw (Ferrariskaart) de Franse tuinen van het kasteel. De straat trekt de oost-westhoofdas van de stad recht tot aan het oostelijk uiteinde, waar voorheen Oude God hier met een rechte hoek van afweek.

De bebouwing, waaronder het gemeentehuis, dateert dus volledig uit de tweede helft van de 19de eeuw. De noordzijde wordt gemarkeerd door het volume van het kasteel van Rekem; het domein wordt aan deze zijde van de straat afgesloten door een bakstenen muur met ijzeren hek.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon...

omvat Burgerhuis

Kanaalstraat 1, Lanaken (Limburg)

omvat Eclectisch burgerhuis

Kanaalstraat 3, Lanaken (Limburg)

omvat Gemeentehuis van Rekem en gemeenteschool

Kanaalstraat 9-11, Oude God 16-22, Lanaken (Limburg)

omvat Stadshoeve

Kanaalstraat 7, Lanaken (Limburg)

omvat Stadshoeve van 1887

Kanaalstraat 5, Lanaken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.