Schijfstraat

Beschrijving

Secundaire straat, vroeger Schiefstraat genoemd, haaks op de hoofdas van de stad, in noordelijke richting. Aan de westzijde bepaald door recente burgerhuizen, waartussen onbebouwde percelen. In de oostzijde bevinden zich nog de resten van de stadwallen, gebouwd in 1638 door graaf Ferdinand d'Aspremont-Lynden. Het voormalige extra en intra muros wordt hier duidelijk door het niveauverschil aan weerszijde van deze wal. Hij werd opgetrokken in verschillende materialen (baksteenmetselwerk, mergelstenen banden). Tegen het zuidelijk deel van de wallen werden rond 1820 een aantal kleine woningen gebouwd in baksteen, met thans grotendeels gewijzigde muuropeningen.