Schijfstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Schijfstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Secundaire straat, vroeger Schiefstraat genoemd, haaks op de hoofdas van de stad, in noordelijke richting. Aan de westzijde bepaald door recente burgerhuizen, waartussen onbebouwde percelen. In de oostzijde bevinden zich nog de resten van de stadwallen, gebouwd in 1638 door graaf Ferdinand d'Aspremont-Lynden. Het voormalige extra en intra muros wordt hier duidelijk door het niveauverschil aan weerszijde van deze wal. Hij werd opgetrokken in verschillende materialen (baksteenmetselwerk, mergelstenen banden). Tegen het zuidelijk deel van de wallen werden rond 1820 een aantal kleine woningen gebouwd in baksteen, met thans grotendeels gewijzigde muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1969

Relaties

maakt deel uit van Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon...

omvat Stadsomwalling

Walstraat zonder nummer, Schijfstraat zonder nummer, Sint Pieter zonder nummer, Lanaken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.