Sint Pieter

Beschrijving

Brede straat, die het westelijk einde vormt van de oost-west-hoofdas van de stad, extra muros gelegen, in het verlengde van de Patersstraat en buiten de Maastrichterpoort.

Sint Pieter is breder dan de Patersstraat en krijgt zo een pleinvormig karakter, mede door de aanwezigheid van voortuinen aan de noordzijde, en door het achteruitliggen van de huizen aan de zuidzijde. De noordzijde heeft nog onbebouwde percelen, de zuidzijde raakte in de loop van de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw dichtgebouwd. De markanste elementen hier zijn de distillerie F. Senden-Devel op nummer 20 en het burgerhuis op nummer 24, beide met dienstgebouwen; aan de noordzijde de minderbroederskerk met klooster.