erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
1002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1002

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Leerlooierij
    Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
    Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994

Beschrijving

Geheel gevormd door twee alleenstaande, haaks op elkaar gestelde gebouwen.

Burgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok staat loodrecht op de straat), uit het begin van de 20ste eeuw, opgetrokken in eclectische stijl. Bakstenen lijstgevel op een breukstenen plint; licht verhoogde begane grond. Risaliet in de middentravee bekroond met een getrapt dakvenster; rondbooglisenen boven beide zijtraveeën. Getoogde muuropeningen in licht uitspringende, bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen.

Het tweede huis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loopt parallel met de straat, Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw (aangeduid op de Atlas van de Buurtwegen, 1846). Witgekalkt, bakstenen gebouw op een gecementeerde plint; S-vormige muurankers. Rechthoekig benedenvenster, getoogde bovenvensters. Rechthoekige deur onder houten latei, met in het bovenlicht gekruiste pijlmotieven met een sleutel. Rechterzijgevel met aandak.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1002 (Geraadpleegd op 06-03-2021)