Battelsesteenweg

Beschrijving

Leidt van de voormalige Adegempoort naar het gehucht Battel; voorheen zogenaamd Auwegemsteenweg, zie het gehucht dat hij doorkruist; huidige naamgeving op 10 maart 1910. Het besproken gedeelte sluit aan bij de baan Mechelen-Willebroek-Dendermonde, die werd aangelegd tijdens het Hollands bewind (1815-1830).

Interessante verdwenen gebouwen nabij de Battelsesteenweg zijn: het uitgestrekte klooster Bethanieën gelegen ter hoogte van de huidige Bethanieën-, Spreeuwenhuis- en Zijpestraat, de Sint-Lambertuskapel, waar volgens de overlevering de Heilige Lambertus heeft gepredikt, en die op de plaats stond van de eerste Mechelse gasfabriek (1841-1908) en de voormalige wolspinnerij en -ververij Le Peigné (opgericht in 1911 en afgebrand in 1990).

Overwegend heterogene lintbebouwing vanaf circa 1900. Nummers 54, 67-73, 95-99 en 203, gesigneerd Klerkx (respectievelijk 1912, 1902, 1904, 1908).

• KOCKEN M., Mechelen volgens Van den Eynde, Mechelen, 1982, p. 132-139.

Auteurs: Plomteux, Greet

Precisering van de signaturen op de gevels.
  • De nummers 54, 67-73, 95-99 en 203 zijn gesigneerd "Klerkx" (respectievelijk 1912, 1902, 1904, 1908)
  • Op nummer 203 werd het onderste deel van de gevel volledig verbouwd tot winkel, hierbij verdween mogelijk ook de signatuur van Klerkx.
Auteurs : Govaert, Carine