Herberg De Boekt en hoeve Achter de Boekt

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Berlaar
Deelgemeente Berlaar
Straat Kesselsteenweg
Locatie Kesselsteenweg 14, Berlaar (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Berlaar (adrescontroles: 11-10-2006 - 11-10-2006).
  • Inventarisatie Berlaar (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Boekt en hoeve Achter de Boekt

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamde Herberg De Boekt, van 1895 met bijhorende hoeve zogenaamd Achter de Boekt, van 1871, eigendom van het Gestelhof. Op de Ferrariskaart vermeld als afspanning nabij de veerpont en aanlegsteiger van de Nete.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op zwartgeschilderde plint. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Centraal deurrisaliet met rondboogdeur onder verdiept gevelvlak met vermelding "Herberg De Boekt - 1895". Houten kroonlijst.

Hoevegebouwen ten noordoosten: verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), geschikt rondom een bekiezeld erf; steek- of rondbogige muuropeningen. Ten zuidwesten een langsschuur met paardenstal van vijf traveeën aan erfzijde geritmeerd door steunberen. Zuidgevel met jaartal 1871 (gesinterde baksteen); rechthoekige poorten met houten latei. Ten oosten: voormalig wagenhuis van vijf traveeën, van circa 1909, heden aangepast tot feestruimte; oorspronkelijke muuropeningen. Stal(?) ten noorden: aan erfzijde met getrapt dakvenster. Dubbel bakhuis met aangebouwde oven ten zuidwesten.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1896/1, 1909/1.
  • DE LIE S., Gestel, dorp in wel en wee, in Het Nieuwsblad, 28 augustus 1987, p. 13.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kesselsteenweg

Kesselsteenweg (Berlaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.