Pareipoelstraat

Gelegen in het gehucht Geerdegem-Schonenberg tussen Brusselse- en Hombeeksesteenweg.

Lintbebouwing, veelal groepsbebouwing, opklimmend tot circa 1900. Nummer 31 gesigneerd Klerkx 1907. Nummers. 41-65, eenheidsbebouwing van arbeidershuizen circa 1900, aansluitend bij gelijkaardige bebouwing Veldenstraat nummers 19-53: bakstenen lijstgevels met repeterend schema, twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak, met getoogde muuropeningen en oorspronkelijk een blind bovenvenster in de deurtravee.

Aan de overzijde, recentere rijhuizen met bepleisterde bovenbouw, verticale accenten en rechthoekige muuropeningen, gebouwd in 1930 door de Mechelse Goedkope Woning en aansluitend bij een gelijkaardige bebouwing in de Veldenstraat. Nummers 90 met art-deco-elementen van 1935, gesigneerd architect J. Faes. Nummer 104 aanleunend bij nieuwe zakelijkheid.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1935, nr. 250.

Auteurs: Plomteux, Greet