August Van Landeghemstraat

Beschrijving

Tussen August Van Landeghemplein en Veert. In 1928 genoemd naar de eerste socialistische burgemeester van Willebroek; aanvankelijk Appeldonkstraat en Dorpsstraat met de oudste bewoningskern van Willebroek. Gekasseid in 1778; vernieuwd in 1979. Drukke, gebogen straat met heterogene lintbebouwing uit de 20ste eeuw van doorgaans twee of drie bouwlagen, in het centrum meestal met winkelfunctie en aangepaste puien. Aan westzijde gemeentehuis (ongeveer tegenover de Tonstraat) en Sint-Niklaaskerk (tegenover de Torenstraat).

In het centrum, ten oosten van de straat: Louis Denaeyerplein, marktplaats genoemd naar de pionier van de industrialisatie te Willebroek. Aangelegd in 1881 op het zogenaamde "Dammeken"; vernieuwingswerken voltooid in 1988. Nagenoeg rechthoekig plein met parkeerplaatsen, omgeven door burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw; begane grond met horeca- of winkelfunctie.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita