Gemeentehuis van Gestel

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Gestel, van 1891 (zie deurimposten). Alleenstaand eclectisch dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen).

Natuursteen voor decoratieve elementen. Horizontale, gecementeerde deels natuurstenen muurbanden en gecementeerde plint. Rechthoekige betraliede vensters met gecementeerde latei en arduinen lekdrempel; benedenvensters met glas in lood.

Centraal deurrisaliet uitlopend op puntgeveltje met overhoeks topstuk en siervazen; rondboogdeur met beschilderde boog en imposten waarop vermelding: "Gemeentehuis van Gestel, Anno 1891"; hogerop beschilderd reliëf met wapenschild van Gestel en rondboogvenster; flankerende arduinen gevelstenen, rechts met vermelding "Baron F. de Bieberstein/ Burgemeester/ J.F. Van Hoof en L. Van Accelpoel/ Schepenen/ J.F. De Schutter/ Secretaris." Linker gevelsteen onleesbaar. Houten kroonlijst op modillons. Zijtuitgevels met muurbanden en rondbogige muuropeningen. Beraapte achtergevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1891/2.