Sasplein

Beschrijving

Gelegen tussen Hoofd en Antwerpsesteenweg, met ten oosten het sas (gesloten in 1979). De sluis van 1575 lag oorspronkelijk ten westen van het sashuis, doch werd omwille van een zandplaat in de Rupel gesloopt en vervangen door de huidige, meer oostelijk gelegen sluis (1836).

Sluis met gekasseid sluisplein en metalen hefbrug. Keer- en schutsluis met dubbel stel eb- en vloeddeuren van 1830-1836. Hefbrug in geklonken vakwerk van 1926, hersteld na de Tweede Wereldoorlog; metalen meerpalen.

Begraasd en omhaagd plein met sashuis van 1608.

Ten zuiden: bronzen beeld De Boottrekker (1987) van R. Honsia.

Ten noordoosten: zogenaamde Schipperskapel, heden recente tentoonstellingsruimte met in de voorgevel een spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, verwijzend naar de vroegere 19de-eeuwse kapel.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita