Geografisch thema

Begijnhofstraat

ID
550
URI
https://id.erfgoed.net/themas/550

Beschrijving

Tussen Heilig Hartplaats en de vroegere "Hoogbrug" over de Vliet, van oudsher een belangrijke toegangsweg tot het dorp. Tot aan Hof-ten-Berglaan met inplanting van enkele scholen en lintbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw. Noordzijde met open ruimte tussen Begijnhofstraat en Kerkplein bestemd voor de bouw van 50 woningen. Verder schaars bebouwd, onder meer sterk aangepaste "Hof ten Berg" (nummer 45) ontstaan uit een hoogmiddeleeuwse hoeve met motte in de nabijheid van de "Hoogbrug" over de Vliet, in de 16de eeuw beschreven als een "speelhuys met neerhof". Het 19de-eeuwse classicistisch gebouw op een beboomd en omhaagd domein werd grondig aangepast in het derde kwart van de 20ste eeuw.


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Huis van Eetvelt

  • Omvat
    Reeks dorpswoningen

  • Omvat
    Sint-Jozefmeisjesschool

  • Omvat
    Ursulinenklooster, Sint-Angela-instituut en Moortgathuis

  • Is deel van
    Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnhofstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/550 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.