Geografisch thema

Kerkplein

ID
561
URI
https://id.erfgoed.net/themas/561

Beschrijving

Driehoekig plein in het centrum van Puurs, even ten noorden van de hoofdstraat, in 1965 vergroot door afbraak van de zuidzijde van de voormalige Kerkstraat. Voor de kerk aan oostzijde van het plein: vrijheidsboom (linde) geplant in 1919. Rondom de kerk, ter plaatse van het oude kerkhof, plantsoen met ten zuiden schandpaal en monument van de gesneuvelden.

Schandpaal, in 1968 heropgericht, nabij zijn oorspronkelijke plaats, namelijk de driesprong Hoogstraat-Botermarkt-Heilig Hartplaats, waar hij in 1794 verdween. Hardstenen zuil op vierkante basis met oorspronkelijk 18de-eeuws kapiteel met wapenschilden: een reiger als wapen van de Sint-Bernardsabdij, het wapen van Cornelius Adriaenssens (abt en heer van Puurs, 1716-1721) en een afbeelding van Vrouwe Justitia.

Monument voor de gesneuvelden van 1914-1918, hardstenen obelisk met opschrift Pro Patria en onderaan liggende leeuw in reliëf, gesigneerd J. Orianne.

Ten noorden van de kerk: open Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1989. Aan westzijde van het plein: circa 1960 aangepaste Sint-Jan Berchmansschool (nummer 11) met bewaarde neogotische noordelijke puntgevel van 1913-1914 naar ontwerp van B. Smet.


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Decanale en parochiale kerk Sint-Pieter

  • Omvat
    Oorlogsmonument Puurs

  • Is deel van
    Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/561 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.