Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Rijkswachtkazerne, gebouwd in 1896 in de voormalige stadstuin.

Onderkelderd bak- en natuurstenen gebouw met eclectische kenmerken; lijstgevel van negen traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien). Torenvormige middentravee onder leien schilddakje; links en rechts topgeveltjes afgezet met natuursteen en bekroond met bolornamenten. Horizontaliserende muurbanden van natuursteen. Rechthoekige vensters in steekbogige Brugse travee. Centrale brede steekboogpoort met natuurstenen diamantkopversiering en bekronend opschrift "Gendarmerie". Zandstenen wapenschilden met respectievelijk Belgische Leeuw, het wapen van de provincie Antwerpen en dat van de stad Lier, op de borstweringen van de derde bouwlaag (centrale travee). Houten kroonlijst met stenen tandlijst.

Links sober aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder leien zadeldak.

• LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 374.

Aanvullende informatie

De rijkswachtkazerne werd door projectbureau Stramien omgebouwd naar wooneenheden in opdracht van de Lierse Maatschappij voor Huisvesting in 2015.

• Informatie verkregen van IOED IGEMO, maart 2018.