Molenveldweg

Beschrijving

Vrij rechte straat, parallel met de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas (1870). Zogenaamd naar de aanwezigheid van een houten banmolen op de "Tijpel", een kunstmatige terp ten noordoosten van de straat. De molen, reeds vermeld in 1325, werd afgebrand door de Staatsen in 1583 en heropgebouwd door Pedro Coloma in 1587; afgebroken na de Tweede Wereldoorlog.

Op deze plaats bevindt zich heden de "Koutermolenwijk", een sociale woonwijk van S.M. Gezellige Woningen Bornem, naar ontwerp van architect D. Beckers, gebouwd ten behoeve van de nieuwe werkkrachten, ingevolge de oprichting van het industriepark (2/1/1961). Terreinen ingehuldigd 28/6/1962. Eerste fase bestaande uit 176 woningen, aangevat in 1963 (Prins Albertlaan, Kraanweg); de tweede realisatie met 37 woningen werd gestart in 1970 (zie gedenkplaat zijgevel Houtenmolenstraat nummer 2). De derde en laatste fase dateert van 1972 en omvatte 51 woningen in de Houtenmolenstraat. Een gedenkplaat in de rechter zijgevel van Kouterveldweg nummer 2 verwijst naar het einde der werken in 1973. Tussen Houtenmolenstraat en Kouterveldweg: witgeschilderd beeld "Het bouwend gezin", door P. Van Esbroeck, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan (1923-1973) van S.M. Gezellige Woningen. Op het einde van de straat rechts (hoek Prins Albertlaan): sobere Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1966 naar ontwerp van architect D. Beckers ter herinnering aan de inhuldiging van twee terreinen en het woningcomplex van 176 woningen (zie gedenkstenen).

• Heemkundig Jaarboek opgedragen aan L. Mees, X, 1975, p. 84.
  • ROCHTUS L., Bornem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1976, nummer 1.