Omgangstraat

Beschrijving

Grosso modo L-vormige straat in het centrum, met pleinvorming ter hoogte van de kerk. Bij het begin van de straat, aan de Dijk: Mariekerkse jol, vissersboot als museumschip nagebouwd door Omer De Bruyn uit Steendorp met medewerking van John Dries uit Antwerpen en op advies van oud-Mariekerkse vissers in 1981. Het voormalige gemeentehuis werd naar ontwerp van E. Careels van 1904 ingericht in de oude gemeenteschool, die zich bevond ter plaatse van de huidige nummer 11 (recente bouw), maar werd sedert de jaren 1970 ingericht in de voormalige brouwerswoning (nummer 32).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Mariekerke, dossier 1.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.