Rijkenhoek

Beschrijving

Eertijds "Dijckstraete", ten noordwesten van het centrum en ten noordoosten van het domein van Marnix van Sint-Aldegonde. In 1820 liet Karel Ghisleen de Marnix de bevaarbare Oude Schelde door een vaargeul, de zogenaamde Vaart, verbinden met een aanlegkade tussen de Rijkenhoek en de Temsesteenweg. Hierdoor ontstond een aanlegplaats vlak bij Bornem-centrum, waardoor de lokale handel (mandenmakerij en wissenhandel) een stuk onafhankelijker werd. De kaai was eigendom van Graaf de Marnix en bleef in gebruik tot 1940.

Tussen Rijkenhoek en Temsesteenweg bevindt zich het "Manwiel", gezien de trapsgewijze uitdieping mogelijk een overblijfsel van een turfput.

Zonder nummer "Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima", beschilderde kapel op rechthoekige plattegrond van 1947 (zie sluitsteen); gebouwd op grond geschonken door graaf J. de Marnix de Sint-Aldegonde.

• Archief Bouwdienst Bornem, Bouwplannen 1904-1914.
  • MAEREVOET J., Met Lupo van de Bron naar Bornem, Beveren, 1990, p. 100.