Albertstraat

Beschrijving

Straat in de omgeving van het station, ongeveer halverwege onderbroken voor een graspleintje met beuk en witgeschilderd beeld van koning Albert I, ingehuldigd op 26/5/1979. Gekarakteriseerd door enkele alleenstaande, doch eenvoudige villa's, uit de eerste helft van de 20ste eeuw: nummers 44, 46 en nummer 86 van circa 1914, alle met "klassieke plattegrond", typische erkers en/of balkons en omheinde voortuinen. Nummer 44 waarvoor licht afwijkende bouwaanvraag (onder meer zonder erker) naar ontwerp van metser-aannemer Ch. Van Huffel van 1924; nummer 46 met klassieke plattegrond, waarvoor gelijktijdige bouwaanvraag eveneens naar zijn ontwerp.

• Archief Bouwdienst Bornem, Bouwplannen 1924; 1925.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1914/14.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.