Mechelbaan

Beschrijving

Deel van de, deels met bomen afgezoomde, provinciale verbindingsweg tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg aangelegd in 1833, die de gemeente van oost naar west doorkruist. Heterogene bebouwing met concentraties ter hoogte van de centra van Peulis, Putte en Beerzel. In Putte centrum sporadisch doorbroken heterogene, voornamelijk 20ste-eeuwse lintbebouwing, met ter hoogte van het kruispunt met de Leuvense- en de Lierbaan nieuwe bouw en aangepaste puien ten behoeve van de winkelfunctie. Enkele bewaarde 19de-eeuwse panden met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, doch aangepaste begane grond (onder meer nrs. 370, 445 en 459). Nrs. 527-529: eenvoudige bakstenen dorpswoningen met getoogde vensters, acheruitspringend ten opzichte van de rooilijn. Nr. 467 gedenkplaat voor de Vlaamse dichteres Alice Nahon (1896-1933) die hier tijdelijk woonde. Te Peulis, ter hoogte van de Vaatjesstraat, gietijzeren, blauw/wit geschilderde wegwijzer (885) en inplanting van het recent, heraangelegd, kerkhof ten oosten van de kerk van het gehucht op de hoek van de Peulisstraat.

Auteurs: Steyaert, Rita